Cea de-a VI-a editie a Simpozionului International 'Studia Theologica Doctoralia', la final

In perioada 12-13 mai 2014, la Centrul Social-Cultural „Sfantul Paisie“ al Manastirii Neamt a avut loc cea de-a VI-a editie a Simpozionului International „Studia Theologica Doctoralia“. Simpozionul s-a bucurat de participarea prof. univ. dr. Pablo Argarate de la Facultatea de Teologie Catolica din Graz, a pr.

prof. univ. dr. Petre Semen, directorul Scolii Doctorale din Iasi, a pr. prof. univ. dr. Viorel Sava si a pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi. Referatele prezentate la simpozion au abordat in mod special subiecte legate de Anul omagial euharistic - al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii si de Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni.

Programul a debutat luni dimineata cu un Te Deum oficiat in biserica mare a Manastirii Neamt, din sobor facand parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staret al Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“, arhim. Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, pr. Andrei Atudori, director editorial al Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa slujba de multumire, profesorii invitati au prezentat comunicarile scrise. Simpozionul a continuat cu prezentarea referatelor elaborate de doctoranzii participanti la manifestarea academica.

„Am avut o paleta destul de larga de teme si subiecte care s-au prezentat in cadrul simpozionului, insa centrul atentiei noastre a fost concentrat in mod deosebit asupra temei omagiale fixate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru acest an, respectiv Euharistia, Spovedania si martiriul sfintilor brancoveni. Trebuie sa mentionam insa ca de la inceputurile acestui simpozion, care a implinit 6 ani, am cautat sa stimulam si sa incurajam libertatea tinerilor participanti de a se exprima, concentrandu-se nu numai pe tema fixata de Sfantul Sinod, ci folosindu-se si de temele pe cercetare pe care ei le au la scolile doctorale din care fac parte. Prezenta doctoranzilor din toata tara a avut ca scop si incercarea de a armoniza cercetarea romaneasca teologica, pentru a se evita repetitia titlurilor si temelor. Consider ca ceea ce s-a discutat la acest simpozion a fost de un real folos, cu prezentari foarte vii, foarte mature si foarte productive si am remarcat dinamismul si interesul tuturor participantilor pentru ceea ce s-a transmis. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionez ca noi, organizatorii, nu am cautat in aceste zile sa hranim doar mintea participantilor; nu a fost doar un exercitiu intelectual pe variatiuni teologice, ci a fost si un exercitiu duhovnicesc. Nu am oferit hrana doar pentru minte, ci, fiind in inima Manastirii Neamt, am oferit si am cautat sa gasim si hrana pentru inima“, ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Viorel Sava.

La final, toti doctoranzii au primit certificate de participare la eveniment. Referatele prezentate vor fi cuprinse in perioada urmatoare intr-un volum intitulat „Studia Theologica Doctoralia“.

Sursa: doxologia.ro

.

18 Mai 2014

Vizualizari: 244

Voteaza:

Cea de-a VI-a editie a Simpozionului International 'Studia Theologica Doctoralia', la final 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE