Cea mai veche biserica de pe teritoriul Romaniei

Arheologii au facut o noua descoperire in contextul lucrarilor pentru reabilitarea Cetatii Alba Iulia. Descoperirea are o importanta deosebita care, probabil, va impune rescrierea unor capitole din manualele de istorie din Romania.

Pe terenul din fata Catedralei romano-catolice „Sfantul Mihail”, aflat in proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, au iesit la iveala, in mod accidental dupa cum sustin cercetatorii, vestigiile primei biserici crestine din Alba Iulia, cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicata in jurul anului 950.

Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV: „Aceasta descoperire extraordinara confirma existenta si continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri. De asemenea, confirma existenta unei vieti bisericesti organizate, legate de Constantinopol, datorita importantei istorice, economice si strategice a acestui oras amplasat in bazinul mijlociu al Muresului”.

Arheologii cred ca biserica de secol X a fost cel mai probabil resedinta episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizant, pentru a crestina populatia de aici.

Din punctul de vedere al specialistilor, aceasta este cea mai spectaculoasa descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizata in Cetate in ultimul secol.

Istoricii cred ca zona de sud-vest a Cetatii nu a fost distrusa de austrieci in secolul al XVIII-lea si ca a fost dintotdeauna una sacra.

Sursa: basilica.ro
 

17 Octombrie 2011

Vizualizari: 568

Voteaza:

Cea mai veche biserica de pe teritoriul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE