Cerc pastoral in Protoieria III Capitala - Tineretul si rolul lui in viata Bisericii

Cu Inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in zilele de 23-25 septembrie 2013, au avut loc cele doua sesiuni ale cercului pastoral lunar, organizat de Protopopiatul III Capitala, la Centrul Social-Patoral „Sfanta Cruce” din Busteni, dupa cum ne informeaza Protoieria 3 Capitala.

La lucrarile cercului au fost prezenti o suta de participanti - reprezentanti ai parohiilor din protopopiat, cate un preot insotit de responsabilul cu activitatile Sectorului tineret din cadrul Comitetului parohial.

Programele de dimineata au inceput savarsirea Sfantei Liturghii, de catre un sobor de preoti, in biserica cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului”.

Lucrarile au fost prezidate de pc. protoiereu Pompiliu Dinu.

Prelegerile au captat atentia participantilor si au reusit sa atraga participantii intr-un dialog viu.
Pc. pr. Nicolae Tanase, de la parohia si asezamantul Valea Plopului, a adus si distribuit participantilor revista „Pentru viata”, nr. 1/2013, apoi a supus atentiei doua teme: realitatea trista a contraceptiei in zilele noastre si metode pastoral-misionare de atragere a tinerilor la viata bisericeasca. Prima tema a pus accentul pe:

- situatia statistica a nasterilor si a avorturilor, la nivel national, in comparatie cu cel european,
- cresterea demografica alarmanta, in Vestul Europei, a crediciosilor necrestini, straini de, si respingand totodata, traditia crestina europeana,
- existenta in farmacii a diverselor mijloace contraceptive, la preturi mult sub pretul de productie.
In abordarea celei de a doua teme, vorbitorul a accentuat:
- existenta unei „morale” proprii a tinerilor, paralela cu cea a Bisericii. Ei incearca sa dobandeasca statutul de crestin, preluand uneori numai forma, in detrimental fondului (se feresc sa incalce poruncile in anumite zile, fara sa observe ca niciodata nu trebuie sa incalce poruncile),
- prezenta unui singur procent de tineri in biserici, in conditiile in care cluburile si discotecile sunt pline,
-problema desei sau rarei impartasiri a credinciosilor, in general, si a copiilor si tinerilor, in special.
Pr. Nicolae Tanase a subliniat necesitatea dicutiilor vii in cercurile pastorale si si-a afirmat satisfactia pentru existenta acestora in cadrul cercului actual.

Pr. Stefan Zara, de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Titan, a abordat tema pastoratia catehumenale a tinerilor in scrierile Sfintilor Parinti ai secolelor al III-lea – al IV-lea, facand o paralela cu timpurile noastre.

O problema actuala a catehezelor de astazi este aceea ca nu se reuseste oferirea unei reale contra-ponderi la „duhul luminii acesteia”, promovat indeosebi prin mass-media, care ii tine inlantuiti pe tineri. Catehezele actuale trebuie sa urmareasca constituirea unor nuclee care sa depaseasca framantatura generatiei tinere.

Pc. pr. Gruia-Mihail Zamfirescu, spiritual al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti a supus atentiei provocarile legislatiei contemporane in pastrarea identitatii spirituale a tinerilor:

- in numele libertatii de exprimare, sunt atacati sustinut principalii factori ai educatiei: familia, scoala, Biserica, societatea (in structurile ei traditionale);
- lipsa unei legislatii coerente in ocrotirea familiei (pe de o parte principiile constitutionale ale ocrotirii familiei si asigurarii unui trai decent, pe de alta recunoasterea efectelor juridice ale concubinajului, usurinta cu care se pot desface casatoriile, existenta contractelor premaritale si a separarilor de bunuri – care inlatura nelinistile provocate de gandul la un eventual divort, „drepturile copiilor” etc.);
- prioritatea dreptului femeii de a dispune de propriul corp, in cazul unui avort, in defavoarea dreptului fundamental la viata si a altor drepturi recunoscute copilului nenascut (e.g. dreptul la mostenire);
- atacul asupra familiei traditionale, la nivel european, prin adoptarea in unele state a legilor de recunoastere casatoriilor homosexuale si, mai grav, a posibilitatii acestora de a adopta copii; introducerea in RFG a formularului de declarare a copilului nou-nascut cu trei rubrici in ceea ce priveste sexul: femeiesc/barbatesc/nehotarat.

Pr. Visarion Alexa, de la parohia „Sf. Nicolae” - Militari, a abordat tema desei sau rarei impartasanii, subliniind impreuna slujirea preotului cu credinciosii si necesitatea unei dese impartasanii a credinciosilor, pe masura pregatirii si trairii fiecaruia. Parohia trebuie sa se defineasca nu numai geografic, ci si prin comunitatea celor ce se impartasesc din acelasi sfant potir. Tinerii trebuie apropiati de Biserica, prin metode specifice, din care sa fie exclusa spovedania-interogatoriu si insusita spovedania-martor. Impartasania nu trebuie sa fie privita ca un premiu dupa o perioada de rugaciune, metanii, post etc.

Discutiile pe marginea temelor au atins probleme precum:

- excesiva dezvoltare rationala care duce la un dezechilibru emotional, citat fiind Sf. Nicolae Velimirovici care sublinia ca „treimea” tainica din om, gandirea, simtirea si faptuirea trebuie sa lucreze armonios pentru ca omul sa se implineasca; problema mediilor electronice care cultiva si satisface voia proprie a individului, in contradictie cu Traditia Bisericii care ne ofera implinirea prin calea lepadarii de sine si idealul comun al tinerilor cu cel al Bisericii pacea, bucuria si adevarul (pc. pr. Daniel Rosu, parohia „Sfanta Treime”, Dudesti);
- problema aprecierii eronat-pozitive a realitatii faptice a prezentei tinerilor in viata bisericeasca (pc. pr. Ilie Costescu, parohia „Sfintul Ilie Tesviteanul”, Titan);
- metode pastoral-misionare actuale pentru participarea copiilor la Sfanta Liturghie (pc. pr. Emilian Babarusi, parohia „Sf. Ioan Iacov”);
- aplicarea unor canoane-sablon in spovedania tinerilor, in detrimentul analizarii fiecarui „caz” in parte si, inconjurarea cu dragoste (pc. pr. Gheorghe Sima, parohia „Dobroteasa”).

Au luat cuvantul si reprezentantii sectoarelor de tineret din cadrul parohiilor prezente, subliniind problemele ridicate de pastoratia tinerilor, impartasindu-se experienta proprie a fiecarei parohii.

Intre metodele de pastoratie prezentate s-au evidentiat: catehezele regulate pe teme de interes in viata tinerilor, excursiile (sponsorizate) la monumentele istorice si bisericesti, participarea la programele de tineret initiate de Arhiepiscopia Bucurestilor si de Patriarhia Romana, organizarea de agape dupa Sfanta Liturghie duminicala, organizarea bibliotecii parohiale, incheierea de parteneriate cu scolile existente in raza parohiei, ajutarea tinerilor prin organizarea de cercuri si meditatii in cadrul parohiei, implicarea tinerilor in activitati misionare in special in preajma praznicelor bisericesti, sarbatorirea zilei nationale si a zilelor istorice importante ale Neamului Romanesc si, nu in ultimul rand, functionarea site-ului si redactarea foii parohiale.

Sursa: basilica.ro
 

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 452

Voteaza:

Cerc pastoral in Protoieria III Capitala - Tineretul si rolul lui in viata Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE