Cercetarea arheologica a zonei mormantului Sfantului Constantin Brancoveanu

Comunicat de presa dupa cercetarea arheologica a zonei mormantului Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu

 

In anul 1932 au fost realizate cercetari arheologice in biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, sub coordonarea istoricului Virgiliu Draghiceanu (Secretar al Comisiunii Monumentelor Istorice). Cu aceasta ocazie, au fost identificate osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu.

In timpul lucrarilor de consolidare a mormantului voievodal, din anul 1985, arheologul profesor universitar Panait I. Panait a coordonat cercetarile arheologice la acea vreme.
In perioada 12-15 mai 2014 la solicitarea Patriarhiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, prin responsabilul de santier, arheologul expert dr. Gheorghe Manucu-Adamesteanu, arheologul specialist dr. Raluca-Iuliana Popescu si expertul in arheometrie Ingrid Poll, a realizat cercetarea arheologica a zonei mormantului domnitorului Constantin Brancoveanu din biserica Sfantul Gheorghe Nou. Au fost descoperite trei sicrie, depuse in cripte amenajate pe latura de sud a naosului lacasului de cult. Intr-unul dintre aceste sicrie au fost identificate osemintele domnitorului Constantin Voda Brancoveanu (1688-1714), depuse in cripta de nord a mormantului, inca din anul 1720 de catre Marica Brancoveanu. In cripta alaturata au fost descoperite osemintele domnitorului Ioan Voda Mavrocordat (1716-1719), care au fost identificate pe baza unor initiale metalice (I.M.), insotite de o coroana, montate pe sicriu. La deschiderea sicriului domnitorului Ioan Mavrocordat, printre oseminte se afla depus un recipient din sticla sigilat, care continea un document olograf, semnat de catre principele Constantin Edgar Mavrocordat, in data de 22 mai 1934, prin care declara ca in acel sicriu se afla osemintele stramosului sau domnitorul Ioan Mavrocordat.

In sicriul lui Constantin Voda Brancoveanu s-a gasit un craniu si oseminte depuse in forma de cruce.

Alaturi de aceste sicrie, in cripte, se aflau mai multe oseminte depuse succesiv in decursul secolelor XVIII-XIX.

Echipa de cercetare a fost completata prin prezenta a doi cercetatori de la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”, din cadrul Academiei Romane, respectiv dr. Andrei Soficaru si dr. Mihai Constantinescu, care au avut onoarea sa continue cercetarea inceputa in anul 1932 de catre profesorul Francisc J. Rainer. Astfel, domniile lor au putut vedea osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu si au observat urmatoarele: „Craniul apartine unei persoane de sex masculin, cu varsta de cca. 60 de ani. Acesta prezinta urmele unei perforatii de forma circulara pe osul parietal stang, produsa cu un obiect ascutit. De asemenea s-a putut observa pe partea posterioara a ramilor mandibulari urme ale unor leziuni produse cu obiecte taioase”. Aceste observatii sunt in concordanta cu datele istorice cunoscute despre uciderea domnitorului Constantin Brancoveanu si cu observatiile realizate cu ocazia analizei antropologice efectuate in anul 1932.

Sfintele Moaste ale Sfantului Martir Constantin Brancoveanu au fost asezate dupa o randuiala speciala intr-o racla confectionata din argint aurit la atelierele Patriarhiei Romane. Aceasta racla a fost realizata cu Inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si prin stradania Preasfintitului Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In dimineata zilei de 21 mai 2014, in ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena (hramul Catedralei Patriarhale), dupa savarsirea Sfintei Liturghii in Altarul de vara al Catedralei Patriarhale, incepand cu ora 15.00 va avea loc o procesiune solemna cu moastele Sfantului Martir Constantin Brancoveanu pe urmatorul traseu: Catedrala Patriarhala, biserica Domnita Balasa, Piata Universitatii si biserica Sf. Gheorge Nou, unde vor fi depuse sfintele moaste.

 

Muzeul Municipiului Bucuresti
Prof. Dr. Gheorghe Manucu-Adamesteanu

Patriarhia Romana
Biroul de presa
 

Pe aceeaşi temă

16 Mai 2014

Vizualizari: 992

Voteaza:

Cercetarea arheologica a zonei mormantului Sfantului Constantin Brancoveanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE