Ciclul de conferinte si comemorari MARTOR continua la Paris

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parintelui nostru Mitropolit IOSIF, sambata 25 februarie 2012, la Catedrala mitropolitana Sfintii Arhangheli din Paris va continua ciclul de conferinte comemorative MARTOR, dedicat martirilor marturisitori din temnitele comuniste, si nu numai. Programul intregii zile va fi consacrat memoriei celui care a fost « sfantul inchisorilor » - VALERIU GAFENCU. Inaltpreasfintitul Iosif va deschide ziua si va oficia parastasul de vesnica pomenire pentru Valeriu, mort in urma cu saizeci de ani, pe 18 februarie 1952.

Valeriu Gafencu a luptat pentru apararea credintei ortodoxe, fiind unul dintre studentii care au luminatsi sfintit inchisorile comuniste.

Din cauza apartenentei sale la miscarea legionara, a fost condamnat ca dusman al ordinii publice in 1941, cand avea doar douazeci de ani, la 25 de ani de munca silnica.

Din 1942 pana in 1948 este inchis la Aiud, ultimii doi ani petrecandu-i in colonia de munca de la Galda de Jos si Unirea. Incepand cu luna mai 1948 pana in decembrie 1949 il regasim in inchisoarea de la Pitesti, de unde este transferat la Vacaresti, fiind grav bolnav de TBC. In februarie 1950 este trimis la inchisoarea-sanatoriu din Targu-Ocna, unde-si va gasi sfarsitul.

In « lavra » Aiudului, in iunie 1943, Valeriu ne spune : « traiesc momente mari ; cele mai mari momentedin viata mea ». Prin multa rugaciune primeste lumina de la Dumnezeu ; incepe « cresterea lui in Duhul», ne spune Ioan Ianolide, avand neincetata rugaciunea lui Iisus.

In mica « obste » de la Aiud si Galda de Jos aprofundeaza Sfanta Scriptura, Patericul si primele volume din Filocalie (volume daruite de parintele Arsenie Boca). Iar la Targu-Ocna, Ioan Ianolide (singurul care, prin voia lui Dumnezeu, l-a insotit pe Valeriu in toate aceste locuri de detentie) ne face partasi sfinteniei lui Valeriu : « ajunsese la maturitatea duhovniceasca », « era sufletul atmosferei duhovnicesti, intarindu-i pe toti cu puterea harului ce salasluia in el », « era un om in care via Hristos ».

Programul zilei
09h30 – Cuvantul de deschidere al Inaltpreasfintitului Mitropolit Iosif.
09h45 – Sfantul inchisorilor. Masa rotunda cu IPS Iosif, Monahul Moise de la manastirea Oasa (autorul cartii cu acelasi titlu), Carmen Ghita – fiica surorii (Eleonora) lui Valeriu.
11h30 – Valeriu Gafencu “sfantul inchisorilor” – film din ciclul Noaptea patimirilor (emisiune realizata de Radu Dinu, TVR International, 1998).
13h00 – Slujba Parastasului. Agapa.
Vanzare de carte.
14h00 – Basarabia deportata in Siberia - film (2011), cu o interventie despre film a Monahului Moise.
15h00 – Poeti dupa gratii – antologie de poezii din inchisori, ed. Manastirea Petru Voda. Lansare de carte.
15h30 – Poeti dupa gratii – film, realizat de Monahul Moise de la Manastirea Oasa.
16h00 – Intrebari si raspunsuri. Vanzare de carte.

Mediatorul zilei este parintele Emilian Marinescu, consilier cultural.

Sursa: www.mitropolia.eu
 

.

21 Februarie 2012

Vizualizari: 386

Voteaza:

Ciclul de conferinte si comemorari MARTOR continua la Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE