Cinci ani de la infiintarea Episcopiei Slatinei si Romanatilor

Episcopia Slatinei si Romanatilor a sarbatorit luni, 25 martie, de Praznicul "Bunei Vestiri”, cinci ani de la infiintare. Evenimentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii la altarul Manastirii Clocociov, de un sobor de arhierei, preoti si diaconi.

Praznicul "Bunei Vestiri” a adus numeroase bucurii duhovnicesti credinciosilor din Episcopia Slatinei si Romanatilor. Pe langa comuniunea euharistica de care s-au impartasit participand la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, la Manastirea Clocociov, oltenii au sarbatorit cinci ani de la infiintarea Episcopiei Slatinei si Romanatilor, sub protia Preasfintitului Parinte Sebastian. Evenimentul a fost marcat prin prezenta unui numeros sobor de arhierei, din care au facut parte: Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, IPS Mitropolit Irineu a subliniat intreita importanta a zilei de 25 martie, din anul acesta: Buna Vestire, implinirea a cinci ani de activitate pentru Episcopia Slatinei si Romanatilor si intronizarea PS Sebastian in calitatea de prim episcop al acestei eparhii. "Exista o lucrare a lui Dumnezeu in sufletul nostru si o unire a Sa cu noi, atunci cand ne dorim aceasta unire. «Fiule, da-mi inima ta!», sunt cuvintele Domnului din Apocalipsa. Asadar, daca noi oferim lui Dumnezeu inima noastra, in mod sigur ca ne deschidem intotdeauna lui Dumnezeu, ca El sa vina si sa lumineze sufletele noastre. Aceasta unire o intalnim in chip desavarsit in relatia dintre Maica Domnului si Mantuitorul Iisus Hristos. Maica Domnului intervine de multe ori in activitatea Fiului ei, cum este cazul nuntii din Cana Galileii. Ea stie ca tot ce cere poate sa i se implineasca. De aceea, mila si iubirea ei sunt nemasurat de mari. Orice lucru care se savarseste este completat si plinit de Sfanta Fecioara, asa cum face o mama cu fiul ei. Ea implineste toate dorintele bune in sufletul nostru. Avandu-o ajutatoare si folositoare, suntem intotdeauna la adapost fata de ispitele vrasmasului. Prin urmare, datori suntem sa cinstim pe Maica Domnului si Buna Vestire, si impreuna cu Arhanghelul sa ne bucuram de aceasta veste minunata. Ne bucuram de asemenea ca, cu aceasta ocazie, avem posibilitatea sa-l felicitam pe PS Parinte Episcop Sebastian la implinirea a cinci ani de arhierie ca pastor al acestei eparhii si dorim ca Dumnezeu sa-i harazeasca multe bucurii si impliniri duhovnicesti”, a conchis Mitropolitul Olteniei.

La randul sau Preasfintitul Parinte Sebastian a multumit inaltilor ierarhi, preacucernicilor preoti, oficialitaților, maicilor si tuturor credinciosilor care au participat la slujba, pentru osteneala pe care si-au luat-o, de a-i fi alaturi, la ceas aniversar. "Implinim anul acesta cinci ani de cand aceasta eparhie a luat fiinta si asa a randuit Dumnezeu ca ea sa fie pusa sub omoforul Maicii Domnului. De aceea, in fiecare an la Praznicul Bunei Vestiri suntem gazduiti aici, la Clocociov, si prin stradania maicilor ne bucuram laolalta de aceasta dubla sarbatoare”, a spus PS Sebastian.

La sfarsitul slujbei a fost savarsita slujba parastasului pentru pomenirea Parintelui Protos. Visarion, rectitorul Manastirii Clocociov, trecut la Domnul in anul 2002.

Manastirea Clocociov, situata in sudul municipiului Slatina, este o veche vatra monahala atestata documentar inca din secolul al XVI-lea, din timpul domnitorului Neagoe Basarab.

Arhid. Ioan Liviu Gaman
Diac. Ionita Apostolache

Sursa: episcopia-olteniei.ro

Pe aceeaşi temă

27 Martie 2013

Vizualizari: 215

Voteaza:

Cinci ani de la infiintarea Episcopiei Slatinei si Romanatilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE