Cinci ani de la intronizarea Preasfintitului Corneliu

In ziua pomenirii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Preasfintitul Parinte Corneliu implineste cinci ani de cand pastoreste Eparhia Husilor. PS Corneliu s-a nascut in satul Corni - Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din parintii Eugen si Ruxandra Onila, fiind primul dintre cei trei copii de parte barbateasca. A urmat Scoala Generala Corni, pe care a absolvit-o in anul 1980.

Intre anii 1980-1982 a urmat prima treapta de liceu in orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a inceput cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, pe care le-a absolvit in anul 1987. In perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti - respectiv Facultatea de Teologie -, pe care a absolvit-o in anul 1992. Intre anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeasi facultate. Incepand cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestanta din cadrul Universitatii Marburg - Germania, fiind bursier al Diakonisches - Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent in cadrul aceleiasi facultati, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub indrumarea profesorului Hans-Martin Barth. Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns in monahism la Catedrala episcopala din Husi, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar in 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. In Eparhia Husilor a activat mai intai ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Ioan Gura de Aur“ din Husi si consilier cultural la Centrul eparhial Husi. In anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Husilor de catre vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Husilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat Preasfintitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de „Barladeanul“, fiind hirotonit in aceasta treapta in data de 21 noiembrie 1999 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfantului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Arhiereu-vicar Corneliu Barladeanul ca Episcop al Husilor. Slujba de intronizare a Preasfintiei Sale a fost oficiata pe 29 iunie 2009 de Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de ierarhi, in prezenta unui numar impresionant de preoti, diaconi si credinciosi.

Activitate rodnica in Eparhia Husilor
In cei cinci ani de arhipastorire, Preasfintitul Corneliu a initiat si coordonat reorganizarea administrativa a protopopiatelor si unitatilor de cult din cadrul eparhiei, urmarindu-se eficientizarea activitatilor acestora. De asemenea, a coordonat si sustinut financiar zidirea de noi lacasuri de cult parohiale si manastiresti, case parohiale si asezaminte social-filantropice, precum si reparatia si infrumusetarea celor existente, incepand cu Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din Husi, cladirile Centrului eparhial Husi si sediile administrative ale protopopiatelor din eparhie. Episcopul Husilor a pus piatra de temelie pentru mai multe biserici, sfintind si resfintind lacasuri de inchinaciune din eparhie. A hirotonit preoti pe seama parohiilor vacante in conformitate cu normele statutare si regulamentare bisericesti, iar in plan cultural-misionar s-a ingrijit de aparitia primei carti de rugaciuni editate de Episcopia Husilor (in doua editii), dar si a Invataturii de credinta crestin-ortodoxa. PS Corneliu a initiat si organizat coruri preotesti pe langa protopopiate, dar mai ales Corul „Dignus est“ al preotilor din Episcopia Husilor, care a imprimat pana in prezent doua CD-uri.

La moment aniversar, Permanenta Consiliului eparhial, clerul si credinciosii venerabilei eparhii moldave ureaza Preasfintiei Sale viata indelungata si pastorire incununata de alese bucurii si impliniri duhovnicesti.

Intru multi si binecuvantati ani, Preasfintite Parinte Episcop Corneliu!

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

28 Iunie 2014

Vizualizari: 109

Voteaza:

Cinci ani de la intronizarea Preasfintitului Corneliu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE