Ciumarca satului Godeanu

Vineri, 18 iulie, credinciosii mehedinteni din satul Godeanu praznuiesc Ciumarca, o sarbatoare instituita chiar de Sf. Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei. Programul manifestarilor va incepe la ora 09.00 cu Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de arhierei, preoti si diaconi.

Se va merge in procesiune de la poalele dealului Chiciora si pana in varful acestuia, unde se vor ruga laolalta ierarhi, preoti si credinciosi.Raspunsurile stranei vor fi date de catre cele doua grupuri psaltice ale Catedralei episcopale din Turnu Severin.

Credinciosii care doresc sa participe la acest eveniment o pot face adresandu-se preotilor de la parohii care organizeaza pelerinaj la aceasta zi de sarbatoare.

Ciumarca reprezinta o zi speciala ce se sarbatorea pentru apararea de ciuma. Aceasta a fost instituita de Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, care ajungand in satele Mehedintiului a constatat ca acestea erau bantuite de ciuma, o boala molipsitoare care a decimat populatia Europei in secolul al XIV-lea. Sfantul mergea prin sate in zilele de vineri, facea rugaciuni impreuna cu toti locuitorii ca molima sa ia sfarsit.

Randuiala se pastreaza si astazi. Astfel, in fiecare sat de deal si de munte din Mehedinti se praznuieste aceasta sarbatoare denumita ciumarca, la data stabilita pentru fiecare zona.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Iulie 2014

Vizualizari: 216

Voteaza:

Ciumarca satului Godeanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE