Colecta pentru ajutorarea crestinilor sirieni

Patriarhia Romana va organiza, la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, o colecta in banipentru ajutorarea crestinilor sirieni aflati in suferinta. Hotararea a fost luata in ultima sedinta a Sfantului Sinod al Bisericii noastre.

„Prin aceasta colecta noi exprimam o solidaritate concreta fata de crestinii care isi pastreaza identitatea crestin ortodoxa straveche cu cel mai scump tribut, propria viata, suferintele si viitorul copiilor lor. La fel de important este ca la rugaciunile noastre sa ii avem permanent in inima noastra pe fratii nostri crestini din Siria, precum si pe cei din celelalte tari din Orientul Mijlociu care au atat de mult de suferit in perioada aceasta. Religia cea mai persecutata in ultima vreme este cea crestina. Dupa statisticile organizatiilor mondiale care se ocupa de apararea si promovarea libertatii de constiinta reiese clar ca 80% dintre cei care sufera din motive religioase sunt crestinii”, a marturisit PS Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Biserica Ortodoxa Siriana este una dintre cele mai vechi biserici crestine. Unii dintre ortodocsii de aici mai folosesc inca aramaica, limba in care a vorbit Mantuitorul. Potrivit sondajelor, anul trecut, in Siria, au fost inregistrate mai multe cazuri de crestini ucisi pentru credinta lor decat totalul mondial in 2012.

„Crestinii in general locuiesc in doua regiuni compacte: in asa numita Vale a crestinilor unde traiesc aproximativ 1 milion de crestini si in Damasc si imprejurimi. Din pacate zona care este ocupata de insurgenti din apropierea Damascului se invecineaza tocmai cu satele locuite de crestinii ortodocsi”, a mai spus PS Parinte Varlaam Ploiesteanul.

In anul 2009, Patriarhia Romana a numit pentru comunitatea ortodocsilor romani din Damasc un preot misionar.

„Prin binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, sfatuindu-ne am hotarat ca sa se suspende slujirea permanenta pe care am inceput-o in anul 2009 si am merge periodic daca situatia ne permite. Insa, de la sarbatoarea Craciunului din 2011 cand am fost ultima data la Damasc nu am mai putut ajunge spre a sluji acolo. Pe de o parte din cauza situatiei, insa chiar daca am fi ajuns si am fi cerut Patriarhiei Antiohiei sa ne sprijine sa ajungem nu am fi avut practic cui sa slujim deoarece cei mai multi dintre romanii care faceau parte din comunitate s-au reintors la rudele din tara sau in alte parti ale lumii unde au avut cunoscuti”, a spus Pr. Gheorghe Costea, preotul comunitatilor romanesti din Siria si Liban.

Colecta in bani va fi organizata in bisericile si manastirile din Patriarhia Romana in primele trei duminici dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti (27 aprilie, 4 si 11 mai).

Sursa: basilica.ro

19 Februarie 2014

Vizualizari: 141

Voteaza:

Colecta pentru ajutorarea crestinilor sirieni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE