Colocviile de la Nicula

Mănăstirea Nicula a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute evenimentul cultural-spiritual intitulat Colocviile de la Nicula, ediția a VI-a, ce a avut menirea de a comemora o serie de mari personalități ale culturii și spiritualității românești, care își dorm somnul de veci în cimitirul acestei sfinte mănăstiri.

Întreaga manifestare culturală a fost organizată de Astra, Despărțământul Ioan Alexandru - Gherla și Sfânta Mănăstire Adormirea Maicii Domnului Nicula. Evenimentul a debutat în dimineața zilei de 26 septembrie 2015, prin săvârșirea slujbei parastasului de către Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de deschidere al Colocviilor i-a aparținut Înaltpreasfințitului Andrei, care s-a referit la cei comemorați, la Ioan Alexandru, din poezia căruia a recitat. În continuare, Preotul Ioan Pintea a prezentat cartea reeditată a lui Ioan Alexandru, intitulată Imnele Transilvaniei, despre care spunea că e o carte foarte importantă pentru cultura română, spunând totodată că Ioan Alexandru e receptat de lume, de credincioși, el ardea pentru credința creștină, era o voce profetică, mărturisitoare. Cartea a beneficiat de un Cuvânt înainte al Mitropolitului Andrei. Tot despre această carte au mai vorbit prof. Alexandru Ruja și prof. Ioan Buzași.

Zenovia Zamfir, de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea, membră a Ligii Femeilor Creştin-Ortodoxe Vâlcea a prezentat filmul Misiunea cultural-socială a Bisericii în vremea Patriarhului Justinian Marina și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, realizat de Cristina Olteanu, textul fiind publicat de organizatori în lucrarea Colocviile de la Nicula, nr. 2 (edițiile 2013, 2014, 2015).

Se cuvine să menționăm aici participarea și aportul extrem de consistent adus de o serie de intelectuali la acest eveniment: Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, personalitate reprezentativă a culturii române; Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș; Valentin Marica, vocea de aur a radioului românesc; Florin Bengean, teolog și istoric; Pamfil Bilțiu de la Baia Mare; prof.univ.dr. Virgil Nistru Țigănuș; prof.dr. Valentin Marica; cărturarul Lazăr Lădariu; prof. Luminița Cornea; Gabriel Hasmațuchi; pr. Ioan Berbecar; Felicia Avram; prof. Dorina Tuduță; actorul Paul Antoniu; lect.univ.dr. Jan Nicolae; stareţul Mănăstirii Nicula, Nicolae Moldovan.

Sursa: Liga Femeilor Creștin-Ortodoxe - Vâlcea

Pe aceeaşi temă

30 Septembrie 2015

Vizualizari: 504

Voteaza:

Colocviile de la Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE