Centrul de restaurare, conservare patrimoniu si vizualizare al Facultatii de Teologie din Craiova a gazduit vineri, 23 noiembrie, lucrarile Colocviului national cu tema: „Personalitatea isihasta a Parintelui Ghelasie Gheorghe”. Ajuns anul acesta la cea de a IV-a editie, evenimentul a adunat peste 70 de participanti din intreaga tara.
Organizat cu binecuvantarea si sprijinul Inalt Preasfintitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, colocviul a avut menirea de a pune in lumina o personalitate mai putin cunoscuta a isihasmului romanesc, parintele Ghelasie Gheorghe de la Manastirea Frasinei. Pentru implinirea acestui scop s-au reunit la Craiova, preoti, profesori universitari, ingineri, economisti, artisti, care l-au cunoscut si apreciat pe preacuviosul ieromonah, atat in lucrarea sa scrisa, cat si in activitatea pastorala.
„Parintele Ghelasie a vestit invatatura ortodoxa intr-o maniera personala”
Lucrarile congresului au fost deschise, in Aula Magna a Centrului de restaurare, prin cuvantul IPS Parinte Mitropolit Irineu, care a exprimat, in primul rand, bucuria implinirii unui asemenea eveniment in Cetatea Baniei, sub „strasina” Facultatii de Teologie.
A IV editie a Colocviului national inchinat parintelui Ghelasie
La randul sau, prof. conf. univ. dr. Liviu Bogdan Vlad, cadru didactic la Academia de Studii Economice din Bucuresti, moderatorul si organizatorul evenimentului, a vorbit despre istoria colocviilor dedicate vietii si teologiei parintelui Ghelasie. „Colocviile anterioare au reunit cuviosi parinti, teologi, profesori universitari, artisti si cercetatori, ucenici ai parintelui Ghelasie sau oameni preocupati de personalitatea sa. Cu totii au dat marturie despre rodirea cuvantului parintelui Ghelasie in viata lor si despre semnificatia profunda a vietii si operei sale. Tot in cadrul colocviilor anterioare au fost prezentate si diferite volume din opera completa a parintelui Ghelasie, de publicarea careia s-a ingrijit atent editura Platytera, prin osteneala si competenta d-lui Florin Caragiu”, a spus prof. Bogdan.
Colocviul desfasurat la Craiova a fost impartit pe patru sectiuni: doua dedicate conferintelor si doua dedicate marturiilor de la cei ce l-au cunoscut direct pe parintele Ghelasie. Au prezentat prelegeri despre viata si opera parintelui Ghelasie: arhim. Hristofor Bucur - de la Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul”, din Poiana Brasov, conf. univ. dr. Adrian Lemeni - Facultatea de Teologie din Bucuresti, pr. asist. dr. Jean Nedelea – Facultatea de Teologie din Bucuresti, lect. Daniel Lemeni – Facultatea de Teologie din Timisoara, Luigi Bambulea – Revista Verso a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prod. univ. dr. Gheorghe Mustata – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi etc.
In cadrul evenimentului au fost lansate lucrarile: Experinete mistice la Parintii Orientali, vol. II, publicata de IPS Irineu Popa la Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2012 si Chipul Iconic, vol. II, Crochituri antropologice. Reflexii ale chipului mistico-teologic ghelasian, Editura Platytera, Bucuresti, 2012.
Cine este parintele Ghelasie?
S-a nascut la data de 18 martie 1944, in comuna Salatrucel Lovistea, judetul Valcea, primind la botez numele de Gheorghe Teodor. Era fiul preotului Gheorghe I. Popescu si al presbiterei Marcela Popescu. De mic s-a apropiat de Biserica, ajungand sa petreaca ceasuri intregi alaturi de parintele sau la sfintele slujbe. A absolvit mai intai scoala primara in sat, apoi scoala medie in Ramnicu Valcea, iar intre anii 1962 si 1964 a absolvit cursurile unei scoli tehnico-sanitare din orasul Cluj, cu gandul de a urma Facultatea de Medicina dupa terminarea ei.
La invatatura a fost dintotdeauna printre primii, ajungand chiar sa obtina repartitie pe un post de asistent medical la Cluj. A lucrat o perioada la Spitalul Unificat din Abrud, ca asistent de laborator. Aici, o femeie credincioasa, care lucra in spital, i-a facut cunostinta cu parintele Arsenia Praja, ieromonah la Manastirea Ramet. Langa el a prins gustul monahismului, tanjind mereu spre o viata in singuratate cu Dumnezeu. Dorul dupa singuratate si l-a implinit in 1973, cand s-a inchinoviat ca frate in Manastirea Frasinei. Aici a experimentat cele mai profunde trairi si meditatii mistice. Datorita harului sau, mii de credinciosi din toata tara veneau la Frasinei pentru a lua cuvant de folos duhovnicesc. Intotdeauna a urmat cuvintelor Scripturii: „Cauta mai intai pe Dumnezeu si oamenii te vor cauta pe tine”.
Opera sa scrisa se remarca printr-o profunda si originala incarcatura teologica, desprinsa dintr-o traire cu totul aparte. La formarea sa interioara a contribuit atat lectura duhovniceasca din operele Sfintilor Parinti, cat mai ales experientele sale interioare, rugaciunea si Sfanta Liturghie. Slujind la Sfantul Altar, parintele Ghelasie a descoperit dimensiunea „chipului iconic” al structurii noastre duhovnicesti. Dumnezeu l-a chemat la cele vesnice in data de 2 iunie 2003, fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Frasinei.
Diacon Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.-
Isihasmul romanesc
Publicat in : Religie -
Isihasmul la Manastirea Robaia
Publicat in : Manastirea Robaia
-
Isihasmul in mijlocul lumii
Publicat in : Religie -
Isihasmul versus Zen
Publicat in : Religie -
Isihasm si psalmodie
Publicat in : Cantarea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.