Colocviu national la Facultatea de Teologie din Craiova despre personalitatea isihasta a parintelui Ghelasie

Centrul de restaurare, conservare patrimoniu si vizualizare al Facultatii de Teologie din Craiova a gazduit vineri, 23 noiembrie, lucrarile Colocviului national cu tema: „Personalitatea isihasta a Parintelui Ghelasie Gheorghe”. Ajuns anul acesta la cea de a IV-a editie, evenimentul a adunat peste 70 de participanti din intreaga tara.

Organizat cu binecuvantarea si sprijinul Inalt Preasfintitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, colocviul a avut menirea de a pune in lumina o personalitate mai putin cunoscuta a isihasmului romanesc, parintele Ghelasie Gheorghe de la Manastirea Frasinei. Pentru implinirea acestui scop s-au reunit la Craiova, preoti, profesori universitari, ingineri, economisti, artisti, care l-au cunoscut si apreciat pe preacuviosul ieromonah, atat in lucrarea sa scrisa, cat si in activitatea pastorala.

„Parintele Ghelasie a vestit invatatura ortodoxa intr-o maniera personala”

Lucrarile congresului au fost deschise, in Aula Magna a Centrului de restaurare, prin cuvantul IPS Parinte Mitropolit Irineu, care a exprimat, in primul rand, bucuria implinirii unui asemenea eveniment in Cetatea Baniei, sub „strasina” Facultatii de Teologie.

Apropiat al parintelui Ghelasie, de pe vremea vietuirii sale in Manastirea Frasinei, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre personalitatea complexa a acestuia, despre alesele sale preocupari duhovnicesti, dar si despre dragostea sa de carte. „Ne aflam astazi aici pentru a prezenta reflectarea chipului isihast in scrierile parintelui Ghelasie de la Frasinei, adica a unui om ce a experimentat, el insusi, isihasmul. Ma bucur sa particip la un eveniment de asemenea factura, ce se desfasoara in Aula Facultatii de Teologie din Craiova. Aceasta intalnire va reprezenta o etapa importanta in receptarea personalitatii sale de catre comunitatea academica. Calugar nevoitor, preot indragostit de liturghie si mare indrumator de suflete, parintele Ghelasie a simtit nevoia si sa scrie, nu doar comentand ceea ce au scris altii, ci mai ales, aratand ce s-a descoperit lui, in urma rugaciunii. Sfintia sa a invatat sa se roage de la parintele Arsenie Praja, pustnic cu viata sfanta, din zona Apusenilor, mostenitor al unei anumite traditii isihaste. Oricum, avva Ghelasie si-a verificat trairile citind mult din Sfintii Parinti, in special din Sfantul Grigorie Palama. Faptul ca perioada in care a trait – imediat dupa caderea comunismului – a fost una de maxima deschidere catre tot felul de curente de gandire, interzise pana atunci, l-a obligat sa se puna la curent si cu filosofia greaca si cu spiritualitatea indiana si cu altele. Veneau la dansul multi tineri insetati de nou, si trebuia sa le vorbeasca pe intelesul lor, pentru a-i aduce in Biserica, sa nu se rataceasca pe alte cai. Toate aceste circumstante au facut ca limbajul si stilul sau sa fie unul inedit, fapt ce a provocat adesea rezerve si neintelegeri din partea unor teologi sau clerici. Ramane insa in seama ucenicilor sai sarcina de a arata ca parintele Ghelasie a vestit tot invatatura ortodoxa, doar ca intr-o maniera personala”, a spus IPS Irineu.

A IV editie a Colocviului national inchinat parintelui Ghelasie

La randul sau, prof. conf. univ. dr. Liviu Bogdan Vlad, cadru didactic la Academia de Studii Economice din Bucuresti, moderatorul si organizatorul evenimentului, a vorbit despre istoria colocviilor dedicate vietii si teologiei parintelui Ghelasie. „Colocviile anterioare au reunit cuviosi parinti, teologi, profesori universitari, artisti si cercetatori, ucenici ai parintelui Ghelasie sau oameni preocupati de personalitatea sa. Cu totii au dat marturie despre rodirea cuvantului parintelui Ghelasie in viata lor si despre semnificatia profunda a vietii si operei sale. Tot in cadrul colocviilor anterioare au fost prezentate si diferite volume din opera completa a parintelui Ghelasie, de publicarea careia s-a ingrijit atent editura Platytera, prin osteneala si competenta d-lui Florin Caragiu”, a spus prof. Bogdan.

Colocviul desfasurat la Craiova a fost impartit pe patru sectiuni: doua dedicate conferintelor si doua dedicate marturiilor de la cei ce l-au cunoscut direct pe parintele Ghelasie. Au prezentat prelegeri despre viata si opera parintelui Ghelasie: arhim. Hristofor Bucur - de la Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul”, din Poiana Brasov, conf. univ. dr. Adrian Lemeni - Facultatea de Teologie din Bucuresti, pr. asist. dr. Jean Nedelea – Facultatea de Teologie din Bucuresti, lect. Daniel Lemeni – Facultatea de Teologie din Timisoara, Luigi Bambulea – Revista Verso a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prod. univ. dr. Gheorghe Mustata – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi etc.

In cadrul evenimentului au fost lansate lucrarile: Experinete mistice la Parintii Orientali, vol. II, publicata de IPS Irineu Popa la Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2012 si Chipul Iconic, vol. II, Crochituri antropologice. Reflexii ale chipului mistico-teologic ghelasian, Editura Platytera, Bucuresti, 2012.

Cine este parintele Ghelasie?

S-a nascut la data de 18 martie 1944, in comuna Salatrucel Lovistea, judetul Valcea, primind la botez numele de Gheorghe Teodor. Era fiul preotului Gheorghe I. Popescu si al presbiterei Marcela Popescu. De mic s-a apropiat de Biserica, ajungand sa petreaca ceasuri intregi alaturi de parintele sau la sfintele slujbe. A absolvit mai intai scoala primara in sat, apoi scoala medie in Ramnicu Valcea, iar intre anii 1962 si 1964 a absolvit cursurile unei scoli tehnico-sanitare din orasul Cluj, cu gandul de a urma Facultatea de Medicina dupa terminarea ei.

La invatatura a fost dintotdeauna printre primii, ajungand chiar sa obtina repartitie pe un post de asistent medical la Cluj. A lucrat o perioada la Spitalul Unificat din Abrud, ca asistent de laborator. Aici, o femeie credincioasa, care lucra in spital, i-a facut cunostinta cu parintele Arsenia Praja, ieromonah la Manastirea Ramet. Langa el a prins gustul monahismului, tanjind mereu spre o viata in singuratate cu Dumnezeu. Dorul dupa singuratate si l-a implinit in 1973, cand s-a inchinoviat ca frate in Manastirea Frasinei. Aici a experimentat cele mai profunde trairi si meditatii mistice. Datorita harului sau, mii de credinciosi din toata tara veneau la Frasinei pentru a lua cuvant de folos duhovnicesc. Intotdeauna a urmat cuvintelor Scripturii: „Cauta mai intai pe Dumnezeu si oamenii te vor cauta pe tine”.

Opera sa scrisa se remarca printr-o profunda si originala incarcatura teologica, desprinsa dintr-o traire cu totul aparte. La formarea sa interioara a contribuit atat lectura duhovniceasca din operele Sfintilor Parinti, cat mai ales experientele sale interioare, rugaciunea si Sfanta Liturghie. Slujind la Sfantul Altar, parintele Ghelasie a descoperit dimensiunea „chipului iconic” al structurii noastre duhovnicesti. Dumnezeu l-a chemat la cele vesnice in data de 2 iunie 2003, fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Frasinei.

Diacon Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2012

Vizualizari: 442

Voteaza:

Colocviu national la Facultatea de Teologie din Craiova despre personalitatea isihasta a parintelui Ghelasie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE