
Parintele Ghelasie
Isihasm si cultura - o intalnire
in lumina unui chip indumnezeit
Volumul de studii intitulat Chipul Iconic, realizat in memoria parintelui Ghelasie de la Frasinei, ma face partas acestei griji purtate de ucenicii sai operei si memoriei vrednicului parinte al Frasineiului si al Bisericii noastre.
A prefata aceasta lucrare este un potrivit si fericit prilej de a marturisi despre legatura duhovniceasca dintre mine si parintele, intrucat am avut marea bucurie de a-1 repune in lucrarea preoteasca, dupa un lung canon impus de conditile vitrege ale vremii de atunci. Proveneam din aceeasi zona valceana si ne-am intalnit in binecuvantata lavra a Frasineiului, el ajungand cu cateva luni inaintea mea in manastire. Eram animati amandoi de dorul dupa rugaciune, dupa Dumnezeu si cunoastere, avand deopotriva dragoste fierbinte fata de facatorul de minuni ctitor al Frasineiului si ocrotitor al Olteniei, Sfantul Ierarh Calinic.
Parintele Ghelasie era un traitor, un iscusit duhovnic si un nevoitor al isihiei, animat de o adanca patrundere mistica si de o mare deschidere si intelegere culturala, pe care le-a expus in scrierile sale. Pentru el, linistirea nu presupunea doar coborirea mintii in inima, ci si ridicarea inimii spre minte, pentru ca trairea sufleteasca sa se manifeste cu o deplina experienta a cunoasterii Cuvantului inomenit.
In acest volum, aluatul isihiei este intrebuintat sa-si arate dospirea framantaturii vietii si culturii omenesti, ceea ce inseamna ca destinul omului este integrat in urcusul catre Dumnezeu si intra sub raza de atractie a chemarii divine de a ne apropia de El. Trairea crestina, cum sublinia parintele Ghelasie, pune in evidenta pe om ca fiinta liturgica, creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Astfel, in urcusul sau duhovnicesc spre asemanarea cu Creatorul, el intelege prin participare timpul prefacerii duhovnicesti ce survine in sine o data cu impartasirea din Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos, medicamentul vesniciei. Aceasta dimensiune spirituala, prin om, are consecinte incomensurabile, deoarece descopera si cheama la participare adancul sau de taina si al intregii creatii.
Patruns de ravna bunelor nevointe, cuviosul Ghelasie si-a purtat crucea sa cu multa demnitate si dragoste de Dumnezeu si de oameni, zugravind, prin viata sa, icoana vie a iubirii lui Dumnezeu. Ca iconar al acesteia, el a vazut cu multa patrundere pe de o parte neputintele omului, dar si potentialul sau de indumnezeire, care, prin inaintarea in smerenie si in pacea launtrica, se face primitor al slavei divine. Este adevarat ca, in acest context, scrierile parintelui nu sunt usor de inteles, din pricina abordarii mistice ce le confera in mod constant o adancime de taina. Ei bine, tocmai aceasta adancime raspandeste in mod inepuizabil razele intelegerii duhovnicesti peste foarte multe aspecte ale vietii duhovnicesti.
Autorii acestui volum, de pe o pozitie multidisciplinara si avand ca pornire mistica si antropologia iconica a parintelui Ghelasie, scot in evidenta intalnirea dintre isihasm si cultura actuala pentru intregul cunoasterii umane. Ei trateaza teme precum paternitatea si ucenicia spirituala, apofatismul mistic al cunoasterii lui Dumnezeu, conditia dialogica si liturgica a omului si a creatiei. Pe langa aceste subiecte de profunda cugetare mistica, autorii mai trateaza si teme de hristologie i mariologie, psihologie a chipului iconic, antropologie juridica, toate de un viu interes in contextul provocarilor actuale.
Rugam pe bunul Dumnezeu ca aceasta remarcabila lucrare sa-si dea rodul ei spre punerea in lumina a vietii si scrierilor iubitorului de Dumnezeu Ghelasie, parintele nostru.
IPS Mitropolit Acad. Dr. IRINEU POPA
Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei
-
Cultura si civilizatie
Publicat in : Editoriale -
Cultura individualista si spiritul de comuniune interpersonala al culturii romanesti
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.