Complex arheologic descoperit in curtea Catedralei mitropolitane din Iasi

Vestigii arheologice din secolele XV-XVII descoperite in curtea Catedralei mitropolitane din Iasi

Un complex arheologic a fost descoperit in curtea Catedralei mitropolitane din Iasi, in urma lucrarilor la Ansamblul mitropolitan. Din primele date, cimitirul medieval dateaza cel mai probabil din secolul al XVII-lea. Osemintele descoperite sunt stropite cu vin si agheasma, iar dupa ce se oficiaza o slujba de pomenire sunt asezate la loc de cinste.

Lucrarile din cadrul programului de reabilitare, consolidare si punere in valoare, in circuitul turistic si religios, a componentelor Ansamblului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care au inceput anul trecut, au scos la lumina un cimitir medieval din secolul al XVII-lea. Acest cimitir se leaga de Biserica Alba, care a existat pe actualul amplasament al Catedralei mitropolitane din Iasi.

Dupa cum a relatat lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, de la Departamentul de Istorie si Arheologie din Iasi, din datele bibliografice care se cunosc din vechile rapoarte ale anilor a60, aici ar fi trebuit sa fie o incarcatura de moluz, rezultata in urma unor lucrari. „In aceasta zona am descoperit o necropola, un cimitir medieval, cel mai probabil din secolul al XVII-lea, in care s-au descoperit si monede de la 1600-1700 maximum. Acest cimitir a fost aici poate incepand cu secolul al XVI-lea, sau poate cu secolul al XV-lea, fiind legat de ceea ce a fost inainte Biserica Alba. In Iasi, problema vechilor cladiri ale bisericilor numite in documente «mitropolii» este una inca neelucidata. Inainte, mitropolitul Moldovei statea la Suceava, pana cand capitala s-a mutat la Iasi, in perioada lui Alexandru Lapusneanu, in mijlocul secolului al XVI-lea. Nu se stie insa unde s-a mutat cu sediul, fie la Biserica «Sf. Nicolae» Domnesc, care era biserica de curte, fie la Mitropolia cea veche, despre care documentele nu ne spun decat ca a fost construita de catre un «Domn Voievod raposat», nu se stie cine anume. Unii spun ca ar fi vorba despre Alexandru cel Bun, altii spun ca ar fi fost unul dintre voievozii de dupa acesta. Cert este ca a existat o Mitropolie veche“, a spus lect. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Reasamblarea vechilor cladiri este dificila
Documentele relateaza ca atunci cand doamna Anastasia Duca, sotia domnitorului Duca, a dorit sa faca o mitropolie noua, spune la un moment dat: „Ne-am hotarat sa facem aceasta biserica noua, langa Mitropolia veche, in cimitirul Bisericii Albe“. „Biserica Alba de multe ori a fost confundata cu Mitropolia veche. Era insa vorba despre un cimitir civil. Prin urmare, cel mai probabil, in momentul de fata, am gasit acest cimitir al Bisericii Albe, un lacas de cult care a fost daramat dupa aceea, iar in cimitirul acesteia, pe locurile acestea, a fost ridicata Biserica Stratenia, probabil undeva in zona de nord a catedralei actuale. Sub Catedrala mitropolitana s-au facut cercetari, insa nu s-a identificat cu precizie vechea Biserica Stratenia. Dupa o perioada indelungata de timp, s-a luat hotararea construirii la ulita mare (actualul Bulevard Stefan cel Mare si Sfant) a Bisericii «Sfantul Gheorghe», ridicata intre anii 1761-1769. Intre timp, Biserica Stratenia s-a daramat, pentru ca mai tarziu, in anul 1833, sa inceapa construirea actualei Catedrale mitropolitane. Cand s-a construit aceasta mitropolie, cu refaceri, nu s-au facut cercetari arheologice, deoarece acestea nu se faceau in vremea respectiva. La fel s-a intamplat si la refacerea din anii a60, cand s-au ridicat si corpurile administrative. Aceste corpuri aveau alte forme pe care noi le cunoastem din secolul al XVIII-lea. Au existat diferite alte cladiri. Cand s-au ridicat actualele cladiri, arhitectul Cantacuzino a refolosit piatra veche, pe care am gasit-o in temeliile cladirilor, fara insa sa avem si planurile de la ceea ce el a scos. Este foarte greu sa le reasamblam in prezent, deoarece nu avem planurile respective. Referitor la cimitir, stim doar ca a existat un cimitir al Bisericii Albe, care dateaza din anii 1600-1700, conform inventarului mortilor descoperiti in aceste morminte“, a explicat lect. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Osemintele celor adormiti, stropite cu agheasma si vin
Osemintele care s-au gasit pana in prezent au fost masurate si s-au luat toate probele care sunt necesare. Apoi, parintii slujitori de la Catedrala mitropolitana au oficiat un Trisaghion pentru sufletele celor adormiti. „In urma lucrarilor care se efectueaza in curtea Centrului eparhial Iasi, pentru terminarea lucrarilor incepute sub Catedrala mitropolitana, la intrarea care va fi sub edificiu s-a sapat si s-au gasit mai multe morminte intregi cu oseminte. Acest lucru era de asteptat, pentru ca se stia ca, inca din vechime, bisericile de la Mitropolie au fost puse pe vechiul tintirim, asa cum se spune in istorie. Parintele profesor Porcescu a scris despre acest lucru. Nu se stia exact pana unde tine acest cimitir. In urma acestor lucrari, s-au gasit si celelalte morminte, despre care se spune ca ar fi din timpul Anastasiei Doamna, sotia voievodului Duca, care este inmormantat impreuna cu toata familia la Manastirea Cetatuia. Proiectul pe care l-am inceput noi aici, in curtea mitropoliei, este amplu. S-a luat legatura cu toti cei responsabili, cu arheologii, cu toti cei care trebuie sa supravegheze aceste lucrari. Din momentul in care au inceput sa fie descoperite osemintele, s-au sapat cu mare grija, s-au masurat si s-au luat toate probele care sunt necesare. Acest lucru nu se poate face cu repeziciune. Dupa ce noi, parintii catedralei, facem un Trisaghion, asa cum este randuiala in aceste cazuri, stropim aceste oseminte cu vin si agheasma, dupa care le punem in saci speciali si le reinhumam in cavoul care este in dreptul sfantului altar, langa catedrala. Mai sunt cateva zile de deshumare a acestor morminte, pentru ca procesul este destul de greu. Nadajduim ca in scurt timp sa terminam acest lucru si sa ii reinhumam unde le este locul, adica in cavoul respectiv care, de cativa ani, a fost construit special pentru asa ceva. Noi, parintii catedralei, impreuna cu IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, avem tot respectul pentru cei inmormantati in curtea catedralei, si de nevoie trebuie sa-i scoatem de acolo. Acum, din moment ce i-am descoperit, i-am dezgropat si i-am asezat la loc de cinste, rugandu-ne pentru sufletele lor ca sa se odihneasca in continuare“, a spus arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi.


Constantin Ciofu
Sursa:doxologia.ro

.

22 Mai 2014

Vizualizari: 632

Voteaza:

Complex arheologic descoperit in curtea Catedralei mitropolitane din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE