Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, a organizat la Casa de cultura „Casino” din Parcul Central, festivitatea intitulata „Icoanele-au intrebatu: unde s-a nascut Hristos?” .
Activitatea, moderata de directorul scolii pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci a cuprins un recital de colinde traditionale si o expozitie de icoane pe sticla si lemn. Recitalul a fost sustinut de Grupul Hrisostom, condus de Prof. Diac. Daniel Mocanu, grup format din aproximativ 40 de tineri, baieti de la clasele de teologie si fete de la clasele de filologie. Icoanele din cadrul expozitiei au fost pictate de grupul de iconari „Cuvine-se cu adevarat” coordonat de prof. Cristian Hideg.
Festivitatea a avut loc de la ora 17 in prezenta IPS Mitropolit Andrei si a altor oameni de cultura din oras precum Prof. Univ. Ion Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Romane si Lect. Univ. Dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj. Au luat parte la momentul festiv si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, profesori de la Seminar si de la alte licee si scoli clujene, dar si parinti. In deschidere, Inaltreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit despre spiritualitatea crestina romaneasca, aratand ca este foarte important ca si tanara generatie sa invete sa o pastreze: „Din spiritualitatea noastra crestina romaneasca nu lipseste nici colindasi nici icoana. Asa ca aceasta infratire de idei pe care ne-o propune Seminarul Teologic este binecuvantata. Nu in zadar unul dintre marii nostri poeti, care s-a nascut aproape de Cluj, la Topa, este vorba despre poetul Ioan Alexandru , care atunci cand vorbea de spiritualitatea noastra crestina din Transilvania sublinia acest lucra ca este prezenta icoana si busuiocul si casa zugravita in alb. Toate acestea nu lipsesc din spiritualitatea noastra. Acum daca toate aceste lucruri le stim noi cei ce avem un numar de ani, tare bucurosi suntem ca si cei ce sunt tinerei si care sunt nadejdea noastra de maine cresc in spiritul acestor valori ”.
Dupa acest moment elevii claselor primare de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj au interpretat doua colinde. Apoi cei aproximativ 40 de elevi de la Seminar ce formeaza grupul Hrisostom, imbracati in port popular, au colindat din repertoriul Ioan Bocsa si Sabin Dragoi. In cadrul manifestarii invitatii speciali, Prof. Univ. Dr. Ioan Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Romane si Prof. Dr. Marcel Munteanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj au vorbit despre importanta repunerii in circulatia a colindului traditional, respectiv despre valoarea icoanei pe sticla si lemn pictate in stil autentic romanesc.
Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.