Concert de pricesne si cantari psaltice la Catedrala din Sibiu

Catedrala mitropolitana din Sibiu a gazduit duminica, 1 aprilie, dupa slujba Vecerniei, un concert de folclor religios, cantari psaltice si poezie crestina, la care a fost prezent Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentul a adunat sute de oameni, autoritati locale si parlamentari, oameni de cultura, profesori si studenti. Concertul pascal a fost sustinut de trei mari artisti ai scenei romanesti: Mariana Anghel, Ionut Fulea si Dorel Visan. Alaturi de cei trei maestri ai folclorului si teatrului romanesc, au concertat protopsaltul Petre Moise, grupul cameral instrumental “Cantores”, dirijat de prof. Petrisor Varga si un grup vocal mixt.



Din repertoriul de pricesne interpretate de solista Marian Anghel si grupul vocal, amintim “Veniti crestini la rugaciune”, “La Tine vin Iisuse, iar”, “Sub o salcie inalta” sau “Din mormantu-ntunecat”, iar artistul Ionut Fulea a interpretat cantari precum “Iisuse al meu, prieten bun”, “O, vai, vai, Ierusalime” si “Pe muntele Golgota-n sus”. Poeziile recitate de Dorel Visan, au avut ca tematica familia crestina, in sanul careia se perpetueaza valorile spirituale si dragostea de neam. Amintim poeziile “Rochia cea rosie a mamei”, “Cine are parinti” si “Ce mare si puternic esti, Doamne”. Protoposaltul Petre Moise a intregit concertul prin cantarile liturgice desoebite, de sorginte bizantina: “Mergand, Domnul…”, “Ingerul a strigat” sau “Dezbracatu-m-au”.

La sfarsitul concertului, IPS Mitropolit Laurentiu a multumit artistilor pentru concertul oferit gratuit sibienilor, intr-o atmosfera ce a prefigurat Saptamana Patimilor si Invierea Domnului. Ierarhul a subliniat legatura fiintiala intre cantarile religioase de inspiratie folclorica si cele liturgice, specifice slujbelor religioase.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

.

03 Aprilie 2012

Vizualizari: 1462

Voteaza:

Concert de pricesne si cantari psaltice la Catedrala din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pricesne cantari psaltice

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE