Conferinta internationala Healing of Memories, la Oradea


Conferinta internationala "Healing of Memories", la Oradea

Conferinta internationala si interconfesionala "Healing of Memories" a debutat ieri, sub auspiciile binefacatoare ale Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, in Paraclisul Episcopal "Sf. Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici" de la centrul Eparhial, reunind distinse personalitati ale vietii religioase si laice din Oradea si Ungaria.

In perioada 7 - 9 aprilie, in Oradea si Biharkeresztes, Ungaria, se desfasoara Conferinta internationala si interconfesionala "Healing of Memories". Intrunirea este moderata de catre rev. Dieter Brandes, din Germania, directorul proiectului "Healing of Memories.

Punte intre biserici, culturi si religii", care are ca deziderat vindecarea ranilor trecutului in relatiile dintre cultele crestine pe calea dialogului, a apropierii si cunoasterii reciproce, in vederea realizarii unitatii crestine, prin schimburi culturale, iar pe plan local, prin consolidarea relatiilor de buna intelegere dintre comunitatile etnice existente. Acest proiect se deruleaza in intreg spatiul transilvan, existand intalniri de acest fel in mai multe orase precum Timisoara, Satu Mare sau Targu Mures.

Oaspeti de seama din Romania si Ungaria
Conferinta de la Oradea a adunat sub auspiciile sale liderii comunitatilor crestine din urbea noastra, importante personalitati religioase din Ungaria, precum si profesori universitari de talie internationala din Romania si Ungaria: PS Sa Sofronie Drincec, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei; rev. Dieter Brandes, coordonatorul programului; PS Sa Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Romane Unite cu Roma de Oradea; Ex. Sa dr. Szebik Imre, episcop al Bisericii Luterane din Budapesta; PS Siluan Manuila, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria; pr. Mihai Marz, reprezentant al Diecezei Romano-Catolice de Oradea; Vincze Judith, reprezentant al Eparhiei Reformate de pe langa piatra Craiului; Paul Negrut, rectorul Universitatii Baptiste "Emanuel" din Oradea; ing. Felix Koppelmann, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Mircea Ghitea, prefectul judetului Bihor; Mihai Groza, primarul Oradiei, si Rozalia Biro, viceprimar al Oradiei.

Participantii si-au exprimat speranta ca aceasta Conferinta internationala si interconfesionala va aduce o contributie pretioasa atat de necesarului dialog international dintre confesiuni, religii si culturi, constituindu-se intr-un veritabil exercitiu de vindecare a memoriei comune ranite, precum si a memoriilor comunitare ce pastreaza sechelele, cicatricele nevindecate ale unui trecut deseori complicat si nu de putine ori deloc fratesc.

Loredana IONAS
Sursa: crisana.ro

.

09 Aprilie 2008

Vizualizari: 654

Voteaza:

Conferinta internationala Healing of Memories, la Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE