Conferinta 'Lumea duvovniceasca a Sfantului Isaac Sirul'

Editura Doxologia va invita la un eveniment de exceptie organizat in data de 8 septembrie 2014, incepand cu ora 18,00, in Aula ,,Mihai Eminescu" a Universitatii ,,Al. I. Cuza din Iasi" - Conferinta Lumea duvovniceasca a Sfantului Isaac Sirul sustinuta de Inaltpreasfintitul ILARION ALFEYEV, Mitropolit de Volokolamsk(Patriarhia Rusa) si prezentarea lucrarilor sale publicate la Editura Doxologia: Lumea duhovniceasca a Sfantului Isaac Sirul si Taina credintei. Introducere in Teologia dogmatica ortodoxa.

Mitropolitul Ilarion Alfeyev de Volokolamsk este un membru de marca al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, Presedinte al Departamentului de relatii externe al Patriarhiei Ruse, cunoscut teolog rus contemporan, istoric bisericesc si apreciat compozitor.

Grigorii V. Alfeyev (pe numele sau de mirean) s-a nascut la 24 iulie 1966 in Moscova. Din 1972 pâna in 1982 a studiat vioara, pianul si compozitia, iar in perioada 1983-1986 a urmat cursurile Conservatorului din Moscova. Intre 1984-1986 a fost inrolat in armata sovietica. In ianuarie 1987 a intrat ca frate in „Manastirea Duhului Sfânt” din Vilnius (Lituania), iar pe 19 iunie a fost tuns monah cu numele Ilarion. In acelasi an, pe 21 iunie a fost hirotonit diacon si preot pe 19 august. In 1989 a absolvit Seminarul Teologic din Moscova. Pâna in 1991 a slujit in Catedrala „Buna Vestire” din Kaunas. In acelasi an a absolvit Academia Teologica din Moscova, obtinând titlul de Master in teologie.

In perioada 1991-1993 a predat Omiletica, Teologie Dogmatica, Studiul Noului Testament si Limba greaca la Academia Teologica din Moscova, la Institutul Teologic „Sfântul Tihon” si la Universitatea „Sfântul Ioan Teologul”.

Intre 1993 si 1995 a studiat la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), sub coordonarea Episcopului Kallistos Ware. In 1995 a sustinut teza de doctorat „Sfântul Simeon Noul Teolog si traditia ortodoxa”, primind titlul de Doctor in filosofie.

In perioada 1995-2001 a fost secretar pentru relatii inter-crestine din cadrul Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii din Patriarhia Moscovei. A predat la scolile teologice din Smolensk si Kaluga (Rusia), „Sfântul Vladimir” si „Sfântul Gherman” (Statele Unite ale Americii) si in cadrul Universitatii Cambridge (Marea Britanie).

In anul 1999, a obtinut titlul de Doctor in teologie la Institutul „Saint Serge” din Paris.

La 27 decembrie 2001 a fost ales episcop, fiind hirotonit pe 14 ianuarie 2002 de Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii.

A fost episcop-vicar al Eparhiei de Suroj (Marea Britanie), insa la recomandarea Mitropolitului Antonie, Sfântul Sinod l-a numit, la doar câteva luni mai târziu, la 17 iulie 2002, conducator al Reprezentantei Bisericii Ortodoxe Ruse la Institutiile Europene din Bruxelles.

La 7 mai 2003 a fost numit Episcop al Vienei si al Austriei, administrator al Episcopiei din Budapesta si Ungaria, pastrându-si si functia din capitala Europei.

In februarie 2005, a fost numit profesor invitat al Universitatii din Fribourg (Elvetia).

In februarie 2006 a fost conducatorul delegatiei Patriarhiei Moscovei la a noua Adunare a CMB in Porto Alegre.

La 10 octombrie 2007, a participat la Comisia teologica internationala ortodoxa-romano-catolica Internationala de la Ravenna.

La 5 octombrie 2008 a luat parte la „Biblia maraton”, emisiune organizata de postul de televiziune italian RAI Uno. El a citit capitolul doi din Cartea Genezei, imediat dupa Papa Benedict al XVI-lea, care a citit primul capitol.

La 31 martie 2009 a fost numit episcop de Volokolamsk, Vicar al Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii si presedinte al Departamentului de Relatii Externe al Bisericii. Câteva zile mai târziu, pe 19 aprilie, a primit rangul de arhiepiscop de la Patriarhul Kirill in timpul Sfintei Liturghii de Pasti in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova.

In septembrie 2009, la invitatia cardinalului Walter Kasper, l-a vizitat pe Papa Benedict al XVI-lea si pe mai multi oficiali ai Curiei Romane.

Pe 1 februarie 2010 a fost ridicat la rangul de Mitropolit.

Mitropolitul Ilarion este membru al comitetelor executive si centrale din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, al Prezidiului Comisiei „Credinta si Ordine”, precum si in numeroase dialoguri teologice bilaterale.

Mitropolitul Ilarion este un membru permanent al Comisiilor comune internationale pentru Dialogul Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica, intre Biserica Ortodoxa si Biserica Anglicana, intre Biserica Ortodoxa si Alianta Mondiala a Bisericilor Reformate. Este, de asemenea, implicat in dialogul interreligios intre religiile majore ale lumii.

Mitropolitul Ilarion este autorul a mai mult de 600 de carti si studii mult apreciate in domeniile teologiei dogmatice, teologiei patristice si istoriei bisericesti (publicate in limbile rusa, engleza, franceza, italiana, greaca, germana, sarba, finlandeza, poloneza, japoneza, romana) precum si a numeroase compozitii muzicale intre care amintim Patru poeme de Federico Garcia Lorca - pentru voce si pian (1984); Dumnezeiasca Liturghie - pentru cor mixt (2006); Priveghere de toata noaptea - pentru cor mixt (2006); Patimile Mantuitorului dupa Evanghelia dupa Matei - pentru solisti, cor si orchestra (2006); Oratoriul de Craciun - pentru cor barbatesc, cor mixt si orchestra (2007); Memento - pentru orchestra (2007) etc.

Va rugam sa aduceti la cunostinta persoanelor interesate acest eveniment. Din motive ce tin de buna desfasurare a evenimentului, va instiintam, respectuos, ca intrarea in sala va fi permisa incepand cu ora 17,15 pana la ora 17,50, iar ocuparea locurilor se va face in ordinea venirii.

.

03 Septembrie 2014

Vizualizari: 802

Voteaza:

Conferinta 'Lumea duvovniceasca a Sfantului Isaac Sirul' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact