Conferinta in memoria Parintelui Nicolae Steinhardt, la Paris

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parintelui nostru Mitropolit Iosif, sambata 29 martie 2014 va continua ciclul de conferinte comemorative Martor, dedicata martirilor marturisitori din temnitele comuniste si nu numai.

Programul intregii zile va fi consacrat memoriei celui care a fost parintele Nicolae Steinhardt, parintele Nicolae Delarohia.Nicolae Steinhardt (1912-1989), evreu erudit, prieten cu Constantin Noica, refuza sa fie martorul acuzarii in procesul acestuia, in asa-numitul ”lot Noica-Pillat”. Pretul unei constiinte necompromise de pacatul tradarii prieteniei il va plati cu 5 ani de temnita, ani in care se va crestina si va avea ”dese asalturi ale fericirii”, fiind botezat de parintele Mina Dobzeu la inchisoarea Jilava, in 1960. ”Va sa zica este adevarat: este adevarat ca Botezul este o Sfanta Taina, ca exista Sfinte Taine. Altminteri fericirea asta care ma impresoara, ma cuprinde, ma imbraca, ma invinge n-ar putea fi atat de neinchipuit de minunata si deplina”.

Dupa iesirea din inchisoare se calugareste la manastirea Rohia din Tara Lapuslui, in Maramures. Inainte de moarte, lasa ascuns un manuscris, Jurnalul Fericirii, carte care este un moment de traire si trezvie duhovniceasca.

Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, gazda evenimentului, va avea ca invitati pe Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, care in tineretea sa vietuieste in aceeasi manastire cu Nicolae Steinhardt, manastirea Rohia si domnul profesor universitar George Ardeleanu, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, care in anul 2009 publica lucrarea Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica.

Tot in cadrul zilei comemorative va fi vernisata o expozitie foto a parintelui Ioan Ginsca: Nicolae Steinhardt in dosarele Securitatii, cu o recenzie explicativa pe fiecare imagine, facuta de profesorul George Ardeleanu. Vor fi expuse, de asemenea, manuscrise si obiecte de la Casa Memoriala Nicolae Steinhardt – Rohia.

Al doilea eveniment cultural va fi lansarea de carte-jurnal Amintiri din bagaje, a tinerei scriitoare Claudia Droc, lansare sustinuta de profesorul George Ardeleanu si Cristina Hermeziu – jurnalist literar.

Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, alaturi de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, va participa, dupa savarsirea Sfintei Liturghii Arhieresti si la parastasul de vesnica pomenire pentru parintele Nicolae Steinhardt, mort in urma cu 25 de ani, pe 30 martie 1989.

Ziua se va incheia cu filmul documentar Nicolae Steinhardt. Arheologia regasirii, in regia D-lui Vasile Alecu (TVR).

Locul de desfasurare: Parohia Sf. Parascheva si Sf. Genoveva (biserica Saint-Sulpice, 35 rue Saint-Sulpice, 75006 Paris, Metro 4 staţia St Sulpice St Placide).

O agapa va fi oferita de catre cei prezenti.

Mediatorul evenimentului: pr. Emilian Marinescu, consilier cultural al MOREOM (cultural@mitropolia.eu; tel: 06 88 18 52 49)

Multumim partenerilor media: TVR – Universul Credintei, D-lui Rafael Udriste si sfintiei sale staretul de la manastirea Rohia, parintele Macarie Motocna, care ne-a furnizat manuscrise si obiecte de la Casa Memoriala Nicolae Steinhardt.

Sursa: mitropolia.eu

.
Pe aceeaşi temă

27 Martie 2014

Vizualizari: 275

Voteaza:

Conferinta in memoria Parintelui Nicolae Steinhardt, la Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE