Conferinte preotesti de toamna in Arhiepiscopia Sibiului

In Aula “Mitropolit Ioan Metianu” a Facultatii de Teologie Ortodoxa “Andrei Saguna” din Sibiu a avut astazi, 22 noiembrie, prima conferinta preoteasca de toamna din Arhiepiscopia Sibiului. Tema conferintelor de toamna este “Sfanta Taina a Cununiei in viata actuala a Bisericii”, dat fiind faptul ca acest an este inchinat Botezului si Cununiei, cele doua taine ale familiei crestine. Conferintele din primavara au dezbatut din perspective diferite Sfanta Taina a Botezului, iar in aceste zile se discuta despre importanta cununiei in viata actuala a societatii si a Bisericii.

Organizate prin sectorul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, condus de parintele consilier dr. Savu Popa, conferintele au adus in actualitate aspecte dogmatice, liturgice, canonice si pastorale ale cununiei. La conferinta de ieri de la Sibiu au participat preotii din parohiile Protopopiatelor Sibiu, Medias, Avrig, Saliste si Agnita. Intalnirea preotilor a fost prezidata de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, alaturi de care s-a aflat parintele consilier Savu Popa si cei patru protopopi.

In deschiderea conferintei, IPS Mitropolit Laurentiu le-a vorbit preotilor despre anumite aspecte liturgice si practice ale Tainelor Botezului si Cununiei. Au urmat cinci referate legate de tema conferintei, prin care autorii au subliniat puncte importante din invatatura Bisericii despre Sfanta Taina a Cununiei.

Primul referat a apartinut parintelui drd. Adrian Roman, paroh la Cristian I, Protopopiatul Saliste. Parintele Roman a surprins in lucrarea sa, aspecte dogmatice importante din unirea sfanta a barbatului cu femeia, in Biserica.

Al doilea referat al conferintei a fost citit de pr. drd. Marius Florin Uca, de la Parohia Cisnadie IV, Protopopiatul Sibiu, lucrarea avand o abordare liturgica. Cununia din punct de vedere pastoral a fost prezentata de parintele Ioan Adrian Circa, de la Parohia Sfanta Treime-I, Medias, iar parintele Gabriel Ioan David de la Parohia Talmacel, Protopopiatul Avrig a prezentat un referat despre problemele canonice legate de cununie. Ultima prezentare a apartinut parintelui Sebastian Toma, de la Parohia Movile, Protopopiatul Agnita si s-a intitulat “Cauzele dezintegrarii familiei”.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

22 Noiembrie 2011

Vizualizari: 367

Voteaza:

Conferinte preotesti de toamna in Arhiepiscopia Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE