Congresul tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei, la cea de XI-a editie

Arhiepiscopia Craiovei organizează, prin Biroul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul, cea de-a XI-a ediţie a Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi. Activitatea de anul acesta va avea loc în localitatea Poiana, comuna Turburea, judeţul Gorj, la Castelul Roşianu, locaţie aflată în grija Centrului eparhial, în ziua de sâmbătă, 6 iunie.

Peste 100 de tineri din Oltenia vor participa la cea de-a XI-a ediţie a Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei. Organizat cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, evenimentul va avea loc în localitatea Poiana, comuna Turburea, judeţul Gorj, la Castelul Roşianu. Tema aleasă anul acesta, „Lucrarea tinerilor în viaţa Bisericii şi misiunea lor în societate“, are în vedere propunerile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind tematica anului bisericesc în curs, închinat „misiunii Bisericii în parohie şi mănăstire“.

Alături de reprezentanţii Biroului de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul, la organizarea activităţii vor lua parte: Primăria Turburea, Parohia Poiana şi protoieriile Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu Sud şi Târgu Jiu Nord, Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filialele Craiova şi Târgu Jiu.

Scurt istoric al activităţii
Proiectul „Lucrarea tinerilor în viaţa Bisericii şi misiunea lor în societate“ se justifică din punct de vedere istoric prin realizarea unui amplu şir de activităţi culturale, dedicate în special tinerilor din Oltenia, sub genericul „Congresul tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei“. Aşa se face că, sub patronajul Arhiepiscopiei Craiovei şi prin implicarea Fundaţiei „Cuvântul care zideşte“, a Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – filialele Craiova şi Târgu Jiu, dar şi a Asociaţiei „Sfântul Ioan Teologul“, au fost organizate în anii precedenţi mai multe întâlniri tematice pentru tinerii din Oltenia. În cadrul acestor întâlniri au fost dezbătute teme de interes actual, legate de viaţa şi preocupările tinerilor.

În anul 2009, tema abordată a fost „Tinerii în viaţa Bisericii. Formarea spiritului de voluntariat la tineri“. Activitatea a avut menirea de a răspunde unor preocupări actuale ale tinerilor în ceea ce priveşte propria formare, dar şi unor solicitări ale părinţilor, referitoare la educaţia potrivită pentru copiii lor. Scopul a fost acela de a aduna împreună tineri din mai multe comunităţi din cuprinsul localităţilor doljene şi gorjene spre a fi formaţi şi pentru a iniţia activităţi de voluntariat, educative şi culturale sub semnul aceloraşi valori esenţiale pe care cultura ortodoxă le angajează în chip viabil în societatea de astăzi. Alături de cei 100 de tineri olteni, la întâlnire a participat şi un grup de 25 de tineri italieni sub coordonarea profesorului Salvatera Tiziano, membri în organizaţia de tineret a provinciei Trento din nordul Italiei. Aceştia au împărtăşit tinerilor români din experienţa lor în materie de voluntariat. De asemenea, în cadrul lucrărilor a fost inclus şi un grup special de lucru format din 12 deţinuţi aflaţi într-un program de recuperare socială şi profesională, desfăşurat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Evenimentul a avut loc la Tismana, în perioada 1-3 mai 2009.

În 2010, tema conferinţei a fost „Preocupările tânărului de azi“. Activitatea a avut menirea de a aduna împreună lideri ai tinerilor din mai multe comunităţi din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei spre a evalua activităţile desfăşurate după conferinţa din 2009 şi până în prezent şi de a iniţia noi activităţi educative şi culturale sub semnul aceloraşi valori esenţiale pe care cultura ortodoxă le angajează în chip viabil în societatea de astăzi. La acest eveniment a luat parte şi un grup de 10 de tineri din partea Federaţiei Internaţionale de Tineret „Syndesmos“. Întâlnirea s-a desfăşurat la Mănăstirea Tismana şi la Parohia Pociovaliştea, în judeţul Gorj, în perioada 30 aprilie – 2 mai 2010.

În 2011, întâlnirea anuală a tinerilor olteni a fost găzduită de Parohia Strâmba Jiu şi de Mănăstirea „Sfânta Treime“ -Strâmba Jiu, tema de discuţie fiind „Familia – ieri, azi şi mâine“. Anul trecut, la finele lunii mai, peste 100 de tineri olteni au poposit la Tismana pentru a lua parte la lucrările Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi din Oltenia, organizat pe tema „Vindecarea în Hristos şi sfinţii tămăduitori“.

În 2012, activitatea a avut loc din nou la Mănăstirea Tismana. Şirul activităţilor a început cu faza finală a Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur“, organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ a Mitropoliei Olteniei, la nivelul judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Prelegerile finaliştilor au fost susţinute în sala de festivităţi a Taberei „Sfântul Nicodim de la Tismana“. Cea de-a doua parte a congresului a fost dedicată prelegerilor despre „Vindecarea în Hristos şi sfinţii tămăduitori“. La finalul întâlnirii, tinerii au vizitat Mănăstirea Tismana şi Muzeul de Artă Populară din localitatea gorjeană Hobiţa.

În anul 2014, marcarea a 10 ani de activităţi derulate în cadrul congresului s-a organizat tot la Mănăstirea Tismana. Urmând rânduielilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind comemorarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la 300 de ani de la jertfa lor pentru credinţă, organizatorii au iniţiat această activitate în spiritul modelului de „credinţă, viaţă şi mărturisire“, statornicit prin jertfa sfinţilor români. Astfel, tema propusă spre dezbatere a fost „Sfinţii Martiri Brâncoveni – modele de credinţă, viaţă şi mărturisire pentru tânărul de astăzi“. Întâlnirea a debutat sâmbătă, 14 iunie 2014, printr-o serie de activităţi catehetice. Preţ de câteva ceasuri, cei peste 60 de tineri au ascultat învăţăturile părinţilor coordonatori. Prima intervenţie i-a aparţinut preotului Ion Resceanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a descoperit celor prezenţi învăţăturile desprinse din capitolul 11 al Epistolei către Evrei a Sfântului Apostol Pavel. Activităţile pe grupuri au fost succedate de o cateheză, desprinsă din proiectul „Calea mântuirii“, cu tema „Despre mântuirea în Hristos“. Cea de-a doua parte a zilei s-a încheiat cu o drumeţie la Schitul Cioclivina de Jos, unde a fost citită viaţa Sfinţilor Brâncoveni. La final, tinerii au primit mai multe daruri din partea Centrului eparhial.

Arhid. Ioniţă Apostolache,
în Ediţia de Oltenia a Ziarului Lumina,
marţi, 19 mai 2015

.

19 Mai 2015

Vizualizari: 189

Voteaza:

Congresul tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei, la cea de XI-a editie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE