Corintul – Cetate apostolica. Pe urmele Sfantului Apostol Pavel

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la invitatia Inaltpreasfintitului Mitropolit Dionisie al Corintului, Grecia, in perioada 25-29 iunie 2012, Inaltpreasfintitul Parinte Casian al Dunarii de Jos a participat la manifestarile organizate de Mitropolia de Corint cu prilejul sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Vizita s-a inscris in traditia frumoaselor legaturi spirituale create de mai multi ani intre cele doua eparhii, consolidate mai ales prin aducerea la Galati a moastelor Sfantului Sofronie al Ierusalimului, in anul 2008 si ale Sfantului Vasile cel Mare, in anul 2009.

In seara zilei de 25 iunie 2012, cei doi ierarhi au luat parte in Catedrala mitropolitana din Corint la momentul festiv prilejuit de deschiderea oficiala a sarbatorilor, prilej cu care au fost aduse spre venerare moastele Sfantului Apostol Pavel si ale altor sfinti care ocrotesc spiritual Mitropolia Corintului: Sfantul Apostol Iason, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Mucenic Vlasie, Sfantul Ierarh Sofronie al Ierusalimului, Sfantul Cuvios Nicon, Sfantul Cuvios Patapie, Sfantul Macarie al Corintului, Sfanta Cuvioasa Ipomoni, Sfantul Luca al Crimeii s.

a. Ceremonia a continuat cu slujba Privegherii si slujba Sfintei Liturghii.

Miercuri, 27 iunie, Inaltpreasfintitii Casian al Dunarii de Jos si Dionisie al Corintului au savarsit slujba Privegherii si slujba Sfintei Liturghii in Catedrala din Corint, inconjurati de clerul si cinul monahal al Eparhiei, cu participarea unui mare numar de credinciosi. In cuvantul rostit cu acest prilej, ierarhul Dunarii de Jos a subliniat importanta cunoasterii si pastrarii invataturii Sfantului Apostol Pavel, cuprinsa, printre altele, in cele doua epistole pe care le-a adresat corintenilor, si a indemnat pe cei prezentei la trairea concreta a virtutilor crestine in viata de zi cu zi.

Sarbatoarea SfintilorApostoli Petru si Pavel a fost deschisa prin savarsirea in seara zilei de 28 iunie a slujbei Vecerniei, urmata de o impresionanta procesiune cu moastele Sfantului Apostol Pavel si ale celorlati sfinti ocrotitori, desfasurata in zona centrala a orasului Corint. La intregul moment festiv au participat clerul si cinul monahal din Eparhiei, dar si practic intreaga suflare a orasului.

Sarbatoarea a fost onorata de numerosi ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, in frunte cu Preafericitul Parinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, care a si rostit cuvantul de invatatura pentru cei prezenti. Prin decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei initiata si semnata de fericitul intru pomenire Arhiepiscopul Hristodul, la vecernia praznicului Sf. Apostoli Petru si Pavel, la Corint participa primatul de la Atena, insotit de ierarhi ai Sfantului Sinod. Aceasta pentru ca Sf. Apostol pavel a zabovit aici pentru lucrarea sa misonara, apostolica, un an si sase luni, revenind intre timp inca alte trei luni si unde a trimis doua din cele mai profunde scrisori teologice, liturgice si pastoral-misionare (Epistola I-a si a II-a catre Corinteni).

Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Casian a transmis din partea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, Prefericitului Ieronim al II-lea, mesajul dragostei fratesti si dorinta de a se intensifica legaturile traditionale dintre cele doua Biserici Ortodoxe surori si dintre cele doua popoare prietene, roman si elen. A doua zi, in ziua praznicului, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata la Catedrala mitropolitana din Corint de un sobor de ierarhi, preosi si diaconi condus de Inaltpreasfintitului Mitropolit Ambrozie de Kalavria.

Ultimul moment liturgic al sarbatorii l-a constituit slujba Vecerniei oficiata in situl arheologic al vechiului Corint, in locul unde Sfantul Apostol Apostol Pavel le-a propovodatuit corintenilor, unde a locuit pentru mai multa vreme si unde s-a format prima comunitate crestina a orasului antic. In acest cadru de o importanta spirituala cu totul speciala, ierarhul Dunarii de Jos a transmis celor prezenti binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a multumit Inaltpreasfintitului Mitropolit Dionisie pentru invitatia de a participa la eveeniment. S-a evidentiat semnificatia teologica si misionara, liturgica si culturala a crestinarii unei cetati de catre Sf. Apostol Pavel atat de importantre si persistenta dupa doua milenii a vestigiilor odinioara pagane, acum pecetluite cu puterea nebiruita a Crucii, semnul iubirii jertfelnice pentru lume, in orasul caruia i-a fost dedicat cel mai profund dar ceresc, „IMNUL DRAGOSTEI“ (I Cor. XIII).

„Templul lui Galionos este acum simbolul si sanctuarul universal al apostolatului crestin, iar inimile crestinilor, case primitoare ale Sf. Apostol Pavel!“.

Pe parcursul programului au fost vizitate si alte obiective de interes spiritual si misionar din Eparhia Corintului. De asemenea, chiriarhul Dunarii de Jos a avut prilejul de a venera moastele Sfantului Ioan Rusul, aflate la Nea Prokopi, in Evia, precum si moastele si crucea Sfantului Apostol Andrei, aflate in Catedrala mitropolitana din Patras, prilejuri cu care s-a intalnit cu ierarhii celor doua eparhii.

Arhim. Daniil Oltean

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 430

Voteaza:

Corintul – Cetate apostolica. Pe urmele Sfantului Apostol Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE