Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Izvorul Tamaduirii


Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului vechi - Suceava sarbatoreste astazi al doilea Hram

 

In mijlocul Saptamanii Luminate, Biserica a asezat o sarbatoare a Maicii Domnului. In samburele sarbatorii Fiului lui Dumnezeu este firesc sa traim comuniunea cu cea care I-a fost mama. Sarbatoarea se numeste „Izvorul Tamaduirii” si este legata de un izvor, sau mai degraba de o fantana, i-am spune noi, asezat in Constantinopol.


Printr-o minune a Maicii Domnului apa acesteia a devenit vindecatoare.

Si multi bolnavi si-au gasit tamaduirea, astfel incat au statornicit o zi in care toti sa-si aduca aminte de coborarea in istorie a Fecioarei Maria.

 

Sfanta Liturghie. Sfantul Maslu. Moliftele Sf. Vasile cel Mare

 

Sarbatoarea aceasta o leaga pe Maica Domnului de Lumina Invierii si de slabiciunea umana. Atunci cand sarbatorim, cand mesele de Pasti sunt incarcate, cand nimeni nu se gandeste la suferinta si la moarte, avem o zi cand reflectam la boala, la nenorocirea celor de langa noi. O facem insa gandindu-ne la vindecare si prin aceasta, ziua Izvorului Tamaduirii iese de sub semnul tragicului. Binecuvantarea o scoate de sub semnul tragicului. De aceea multe biserici din tara sunt aparate de aceasta zi a Izvorului Tamaduirii, ca zi protectoare si hram al bisericii. In curtea spitalului vechi „Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu cativa ani in urma a fost ridicata o biserica ce are rolul de alinare a durerilor, celor aflati in suferinta, pe un pat de spital, dar nu numai. Aceasta bisericuta pare o bijuterie in interior, este foarte ingrijita, cu multe flori si o catapeteasma foarte frumos sculptata. Biserica are doua hramuri, in ziua „Sf. Nicolae” si in ziua „Izvorul Tamaduirii”. Nu este intamplatoare aceasta alegere, pentru ca Maica Domnului este mijlocitoarea noastra, a tuturor spre Dumnezeu si ea poate fi numita ca „izvor al tamaduirii” pentru noi cei pacatosi. Cei care isi pun nadejdea in Ea nu se poate sa nu reuseasca. Aseara, preotul misionar Constantin Diaconasu a oficiat slujba de priveghere in cinstea „Izvorului Tamaduirii Maicii Domnului”. Astazi, in ziua de hram a bisericii, zeci de suceveni vor alege sa participe la Sfanta Liturghie. Slujba incepe la ora 9,00 si va fi oficiata de un sobor de preoti.


Tot astazi, incepand cu ora 14,30, la Biserica „Izvorul Tamaduirii” se va savarsi Taina Sfantului Maslu si se vor citi Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Parintele misionar Constantin Diaconasu ne-a reamintit ca in biserica se afla o racla cu moaste de la 62 de Sfinti, printre care: Sf. Ap. Andrei al romanilor, din Sf. Ana, Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, Sf. Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Dimitrie, Sf. Gheorghe, Sf. Alexandru.

 

Astazi, de„Izvorul Tamaduirii”, se face Agheasma Mica

 

Astazi, in Saptamana Luminata, toata ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin, dar obiceiurile difera de la un sat la altul. In unele locuri se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul „Izvorul Tamaduirii”. De aceea in multe localitati din Bucovina aceasta zi este un prilej de sfintire a apelor si de dat de pomana de sufletul celor raposati.


In comuna Zaharesti satenii se aduna la Sf. Biserica unde preotul sfinteste apele, face agheasma pentru tot anul. Fiecare credincios isi ia in vase din aceasta apa sfintita, si este un obicei foarte vechi care spune ca „daca se stropesc animalele cu apa sfintita la „Izvorul Tamaduirii” acestea vor fi ferite de orice boli, de trasnete, de farmece”.


De asemenea, satenii din Zaharesti duc din apa sfintita la casele lor si stropesc ogoarele pentru rod bun, semintele ce vor fi puse in pamant, casele, pentru a fi ferite de „lucrul rau” si grajdurile pentru a nu fi luata mana de la vaci. Este un obicei vechi, ca dupa terminarea Sfintei Liturghii, satenii din Zaharesti sa imparta din bucatele proaspat pregatite saracilor si rudelor. Crestinii vin astazi la biserica cu cosarci ca la Pasti in care au pasti, cozonaci, oua rosii, vin, si din toate acestea fac pomana de sufletul celor raposati.


Si in comuna Liteni satenii au prilej de bucurie in aceasta zi. Ei se aduna in numar mare la intrarea in comuna, la asa zisul „Izvor al Tamaduirii”. Aici se oficiaza o slujba, dupa care fiecare om isi ia apa sfintita. Aceasta sarbatoare are menirea de a aduna un numar mare de sateni laolalta care dupa slujba religioasa se inveselesc la o masa imbelsugata sau la un gratar. Oriunde, in orice localitate, la sarbatoarea de azi crestinii merg cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.


In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate, pentru ca „Hristos Cel Inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru”.

Monitorul de Suceava

.

28 Aprilie 2006

Vizualizari: 12769

Voteaza:

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Izvorul Tamaduirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE