Joi, 28 mai 2015, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Fometești, comuna Slătioara, județul Vâlcea, a avut loc un eveniment deosebit pentru viața comunității: Comemorarea a 12 ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Prof. Arhid. Dr. Petre I. David, fiu de seamă al satului Fometești, al județului Vâlcea și al Bisericii Ortodoxe strămoșești.
Evenimentul a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba Parastasului, și a continuat prin sfințirea Crucii memoriale închinate Părintelui Petre I. David, așezată la loc de cinste în fața bisericii din satul său natal.
În mijlocul preoților și credincioșilor, care s-au adunat la un loc în această zi din dragoste față de Părintele Petre I. David, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea deosebită a Părintelui Petre I. David, ctitor al bisericii din satul natal, care a predicat Evanghelia lui Hristos cu multă înflăcărare, a arătat o râvnă deosebită spre slujirea cât mai deasă a Sfintei Liturghii, a sprijinit pe cât i-a stat în putere multe biserici și mănăstiri, atât din țară, cât și de la Locurile Sfinte sau de la Sfântul Munte Athos, și a organizat zeci de pelerinaje cu studenții, fără a-i împovăra cu vreo cheltuială.
„Părintele Petre I. David se arată a fi un vrednic următor al Sfinților Apostoli și pildă vie pentru noi, cei de azi, în trăirea și propovăduirea, cu timp și fără timp, a Evangheliei lui Hristos”, a zis Înaltpreasfinția Sa.
Crucea memorială, sculptată în piatră de Vratza, în stil brâncovenesc, a fost realizată prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Rădulescu Marian Constantin și a Părintelui protoiereu Mihai Cârțan, cu osteneala acelora care l-au iubit și nu l-au uitat pe cel care a fost și va rămâne Arhidiaconul Petre I. David.
*
Părintele Petre I. David s-a născut la data de 9 martie 1938, în satul Rugetu-Fometești, comuna Slătioara, județul Vâlcea, și a trecut la cele veșnice la data de 29 mai 2003, la vârsta de 65 de ani. Este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.
A studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Curtea de Argeş, după care a fost pedagog la Școala de cântăreţi din Mănăstirea Cozia (1957-1958). Și-a continuat studiile la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1958-1962). Au urmat studiile doctorale, la același institut bucureștean (1963-1966), pe Istoria Religiilor, în cadrul Secției de Teologie Fundamentală. A avut o bursă de studii la Academiile Teologice din Moscova-Zagorsk şi Leningrad (1972-1973).
A fost corector (1962-1967), apoi şef serviciu la Secretariat (1967-1974) la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Patriarhiei Române. A fost redactor principal la revistele centrale bisericeşti (1974 - 1977) și, începând cu anul 1977, conferenţiar suplinitor la Catedra de Îndrumări misionare şi Ecumenism în cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. A fost numit profesor universitar titular în anul 1990. A participat la diferite întruniri cu caracter ecumenic peste hotare și a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu anglicanii.
A fost hirotonit diacon în anul 1968. Vreme de 35 de ani a slujit ca diacon la Mănăstirea Antim din București, unde l-a avut ca duhovnic pe Părintele Sofian Boghiu. A trecut la cele veșnice, încărcat de roade, la data de 28 mai 2003.
Preot Iancu Dorin Nifon
Sursa: Arhiepiscopia Râmnicului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.