Cursuri clericale la Manastirea Tismana

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, 80 de preoţi din Mitropolia Olteniei participă în perioada 30 august – 7 septembrie 2016 la cursurile de obţinere a gradelor clericale de definitivat şi gradul II. Activitatea, organizată de Sectorul Administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei, este găzduită de Mănăstirea Tismana, judeţul Gorj.

Cursurile sunt predate de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, iar la finalul perioadei de predare, preoţii olteni vor fi evaluaţi scris şi oral, în baza rezultatelor obţinute urmând să primească o diplomă din partea organizatorilor.

Prezent la festivitatea de deschidere a cursurilor, Mitropolitul Olteniei a apreciat utilitatea unor astfel de cursuri pentru activitatea pastoral misionară a preoţilor. “Rodul acestor cursuri se împlineşte în viaţa şi activitatea specific preoţească, dar dincolo de cunoştinţele teologice pe care le împrospătăm, mai important este că ne putem întâlni, că putem să împărtăşim unii altora din experienţa pastoral-misionară, să ne reculegem la ctitoria Sfântului Cuvios Nicodim, dincolo de zbuciumul vieţii cotidiene. Şi apoi să pornim cu forte noi să împlinim misiunea la care am fost chemaţi de Dumnezeu, la lupta pe care o ducem, nu împotriva trupului şi a sângelui ci, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, împotriva stăpânilor întunericului. Iar pentru a lupta împotriva forţelor răului este necesar să ne distingem în primul rând noi din rândul oamenilor, să avem o experienţă personală în relaţia cu Dumnezeu. Nu este îndeajuns informaţia, numai cunoştinţele, ci este necesar să ne curăţim şi să ne deschidem sufletele pentru a înţelege mesajul pe care ni-l trimite Dumnezeu. Dacă nu avem aplecare către sacru, către taină, atunci nu mai pricepem mesajul din interiorul lucrării ce o săvârşim, taina se închide pentru noi şi rămânem la un simplu ritual care se va transforma în cele din urmă într-o rutină”, a spus IPS Irineu.

Evaluarea preoţilor va avea loc în cursul dimineţii de marţi, 6 septembrie, urmând ca la orele serii să aibă loc festivitatea de închidere a cursurilor în prezenţa ierarhilor din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei. Preoţii cursanţi au pregătit pentru acest eveniment un recital coral de muzică bisericească sub bagheta părintelui prof. Adrian Maziliţa şi a părintelui arhidiacon Nicuşor Lăzărică.

Preot Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

07 Septembrie 2016

Vizualizari: 139

Voteaza:

Cursuri clericale la Manastirea Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE