Cuvant catre pelerini al Patriarhului Romaniei

 Iubiti pelerini,

Prezenta in aceste zile de sarbatoare, la Bucuresti, a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, este o mare binecuvantare pentru noi toti: ierarhi, cler, monahi si monahii, credinciosi pelerini din Romania si din strainatate.

Sfantul Nectarie de la Eghina se bucura de o mare evlavie in poporul grec si roman, dar si in alte popoare. Credinciosii alearga catre Sfantul Nectarie cu credinta nestramutata ca ii va ajuta in necazurile si in nazuintele lor si ca va duce mai departe, spre Sfanta Treime, rugaciunile si lacrimile lor. In ultimii ani, evlavia pe care romanii au aratat-o Sfantului Nectarie a crescut mult, el fiind un mare vindecator de boli grele, mai ales de cancer.

Sfantul Nectarie este un sfant al zilelor noastre, un sfant aproape contemporan cu noi. Nascut la anul 1846, in Silivria, la mica distanta de Constantinopol, el a vietuit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, mutandu-se la Domnul in anul 1920, in Eghina, insula situata la 39 kilometri de Atena, distanta pe apa.

De-a lungul vietii sale, Sfantul Nectarie a fost un exemplu de credinta traita si marturisita la tot pasul, de rabdare si de intruchipare a virtutilor crestinesti. Smerit, om al postului si al rugaciunii, el nu s-a indepartat, totusi, de stiinta lumii acesteia, dovada stand cartile si invataturile pe care ni le-a lasat. Pilda de smerenie, el a intampinat cu rabdare toate greutatile si ispitele pe care viata traita intre oameni i le-a scos in drum. Invidia si dusmania celor din jur, uneori chiar clerici, pe toate le-a socotit incercari ingaduite de Bunul Dumnezeu pentru urcusul sau duhovnicesc. Indepartat din slujirea arhiereasca in urma invidiei semenilor, el a acceptat cu bucurie mai micile slujiri de predicator si profesor. Manat de o credinta de nezdruncinat, Sfantul Nectarie l-a slujit pe Dumnezeu cu aceeasi devotament in toate locurile in care viata l-a purtat. Cu rabdare, aurul sufletului sau s-a curatit in valvataile focului lumii acesteia, in final ramanand luminos si fara de pata.

Dragostea sa pentru semeni se vede din grija aratata elevilor seminaristi din Atena, de la Scoala Ecleziastica Rizarios, carora le-a fost nu doar profesor si pedagog, ci mai ales exemplu si parinte duhovnicesc. Alaturi de cunostintele de Teologie, pe care competent le transmitea tinerilor ce se pregateau sa devina slujitori ai Parinteului ceresc, Sfantul Nectarie i-a invatat pe acestia, prin pilduitoarea sa viata, ca Teologia inseamna, in primul rand, trairea in Dumnezeu si apoi vorbirea despre El.

Bun chivernisitor al celor duhovnicesti, Sfantul Nectarie s-a aratat si iscusit iconom al celor pamantesti. Retras spre finalul vietii sale lumesti in insula Eghina, aici a inceput ridicarea manastirii cu hramul "Sfanta Treime”, nu de putine ori muncind cot la cot cu zidarii. Vreme de 12 ani, Sfantul Nectarie a indrumat duhovniceste monahiile si miile de ucenici care i-au cerut si urmat povetele.

Toate acestea au facut din el o pilda vie, un model pentru cei care i-au fost alaturi in vremelnicul timp pe care Bunul Dumnezeu i l-a ingaduit sa-l petreaca in aceasta lume. Iar daca, in timpul vietii, vestea despre alesele insusiri ale Inaltpreasfintitului Parinte Nectarie de la Eghina se raspandise in intreaga Elada, fiind cautat si respectat de conationalii sai greci - dar nu numai, dupa trecerea sa la cele vesnice, bunul sau nume s-a raspandit, cu binecuvantare divina, in toata Ortodoxia, vestea minunilor savarsite de Dumnezeu prin mijlocirea sfintelor sale moaste ajungand din indepartata Rusie pana dincolo de Ocean, pe continentul american.

Vindecarile si minunile pe care Sfantul Nectarie le-a savarsit nu au ramas necunoscute. Credinciosii din multe parti ale lumii dau marturie neincetat despre minunile sale. Cunoscut ca biruitor al unei boli incurabile - cancerul - , Sfantul Nectarie da speranta celor fara de speranta, daruieste vindecare acolo unde medicii sunt neputinciosi. Oameni paralizati au fost tamaduiti, crestini care de multi ani nu aveau copii au dobandit prunci. Hristos, Doctorul cel Mare, vindeca fara medicamente, prin sfintii Sai.

Iubiti pelerini,

Sfantul Ierarh Nectarie a inteles vremelnica sa trecere prin aceasta lume ca fiind un pelerinaj sau o calatorie spre Patria cereasca, o modalitate de a castiga cheia care deschide portile Imparatiei cerurilor.

In aceasta lumina a vietii crestine traite ca un permanent pelerinaj, Sfantul Nectarie sporeste in aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaste alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale. 

In aceste zile de binecuvantare si de bucurie pe care ni le ofera Hristos-Domnul prin sfintii Sai, va felicitam pe toti pentru venirea dumneavoastra la Bucuresti si rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa va rasplateasca evlavia si osteneala, ravna si darnicia, cu darurile Sale cele bogate si netrecatoare, cu sanatate si mantuire, cu pace si bucurie, cu ajutor in familia si in activitatea dumneavoastra, cu ani multi si binecuvantati, pentru a spori in credinta si in iubire frateasca, in sfintenie si fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfintilor si spre dobandirea mantuirii.

† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 737

Voteaza:

Cuvant catre pelerini al Patriarhului Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE