Cuviosul Antipa de la Calapodesti cinstit in Eparhia Romanului si Bacaului

Freamatul bucuriei sfinte si duhul sarbatorii binecuvantate s-au reinnoit la Catedrala Arhiepiscopala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, vineri, 10 ianuarie, in ziua de praznuire a Cuviosului Antipa de la Calapodesti. Un impresionant sobor de preoti, consilieri si inspectori ai Centrului eparhial, preoti protopopi si diaconi au participat alaturi de numerosi credinciosi la Dumnezeiasca Liturghie oficiata de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. In cadrul slujbei, dupa citirea pericopei evanghelice, Preasfintia Sa a adresat un cuvant de invatatura, in care a vorbit despre viata Sfantului Antipa si despre cinstirea lui in Eparhia Romanului si Bacaului. "

Unul dintre cuviosii neamului nostru care a aparut pe fresca istoriei Bisericii noastre Ortodoxe din veacul al XIX-lea este Sfantul Cuvios Antipa, serbat in calendarul nostru la 10 ianuarie, potrivit Hotararii Sfantului Sinod al B. O. R. din anul 1992 si inscris cu numele de Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodești, dupa numele localitații unde s-a nascut, satul Calapodesti din zona Bacaului. A fost un cuvios cunoscut in toata Biserica Ortodoxa, care a stiut sa rascumpere și sa transfigureze timpul sau, iar cand a auzit cuvantul lui Dumnezeu din Evanghelie rostit in biserica satului natal a pornit pe calea lui Hristos purtandu-si crucea și imitindu-L in tot ceea ce a facut, a invatat si a urmat El in lumea aceasta”, a spus Preasfintia Sa, care a mai adaugat: „a voit Dumnezeu ca acest sfant sa se desavarseasca atat in ortodoxia de tip grecesc , cat și in cea de tip slavon din Rusia. S-a nascut in Romania, dar a trecut in planul lui Dumnezeu marcand timpul existenței sale in mai multe Biserici, de aceea Dumnezeu l-a preaslavit și il va preaslavi, intrucat sfintele sale moaște sunt scoase din pamant ca o podoaba, caci pamantul nu le-a socotit a fi pamant, desi cu totii suntem din pamant”, a mai precizat ierarhul. „ Noi, cei care facem parte din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, avem datoria amplificarii cultului sau, viata lui fiind imbunatatita cu darul virtuților si, in același timp,este paradigmatica pentru toți cei care cauta calea manturii.

A fost un mare traitor al Evangheliei, aceasta vazandu-se prin sfintenia vietii, care a fost remarcata de credinciosii in preajma carora a vietuit. Inceputul vietii sale sihastresti a fost in partile Moldovei, la Brazi, iar apoi a plecat in Sfantul Munte Athos. In acea perioada se construia Schitul Prodromu, locul unde s-au reunit intru evlavie si ascultare multi calugari romani. Sfantul Antipa s-a angajat la construirea acelui schit, ajungand insa din nou in Moldova. De la Manastirea Bucium din Iasi a plecat apoi in partile Kievului si ale Moscovei, urmand sa ajunga la Manastirea Valaam, unde a trecut la cele veșnice. De altfel, la Bucium, unde cuviosul s-a nevoit o vreme reușind, intre altele, sa adune bani si materiale pentru schitul din Muntele Athos, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe vremea cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a ridicat un paraclis in cinstea Cuviosului Antipa. In urma cu cațiva ani, atunci cand am fost in Sfantul Munte Athos, parintele Petroniu Tanase ne-a incredintat o particica din moastele Sfantului Antipa, care se afla depuse, spre inchinarea credinciosilor, in catedrala arhiepiscopala", a subliniat Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul.

Totodata, ierarhul a indemnat pe slujitorii bisericii sa intensifice pomenirea si cinstirea acestui sfant in eparhie. „Am randuit ca in eparhia noastra sa acordam unor institutii caritabile, numele Sfantului Antipa. Pe langa paraclisul din incinta Centrului eparhial, ce il are ca ocrotitor, avem un centru administrativ-gospodaresc la Itesti, unde se deruleaza numeroase proiecte social-culturale si unde speram ca, in cursul anilor urmatori, sa ridicam o manastire. De asemenea, mai avem institutii filantropice, inchinate acestui sfant, iar in ultimul timp, am luat hotararea ca Centrul de Pelerinaje al Eparhiei noastre sa poarte numele Cuviosului Antipa, dat fiind faptul ca acesta a fost un pelerin ce s-a inchinat locurilor sfinte ale ortodoxiei universale experiind viața ascetica specifica monahismului athonit, slavon și romanesc in perioada in care, intru smerenie și ascultare, a cautat fonduri in vederea construirii Schitului Prodromu din Muntele Athos, acolo unde, de altfel, a avut o viata sfanta, in evlavie și asceza”, a mai precizat ierarhul de la Roman. In cadrul slujbei, tanarul teolog Alexandru Mircea Bozieanu a fost hirotonit intru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Raspunsurile la strana au fost date de corala elevilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

Sarbatoare la manastirea Sfantului Cuvios Antipa de la Calapodesti

Cateva sute de credinciosi din judetul Bacau, dar si din judetele invecinate, au participat la sarbatoarea hramului manastirii din Calapodesti, care il are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa. Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu parintele arhimandrit Pimen Costea, exarhul manastirilor din Eparhia Romanului si Bacaului, delegat al Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul. In cadrul slujbei, parintele arhimandrit a tinut un cuvant de invatatura in care i-a indemnat pe crestinii prezenti sa-l ia ca model de viata pe cuviosul nascut in aceasta zona. „Sfantul Antipa este mijlocitor al nostru, fiu al satului, fratele nostru duhovnicesc. Prin viata sa ne-a aratat modul in care fiecare om are accesibitatea de a ajunge la sfintenie prin calea rugaciunii, a instrainarii de patimi, prin asceza si prin iubirea de Dumnezeu”, a explicat parintele Pimen. La sfarsitul slujbei, credinciosii s-au inchinat la crucea de calugarie a Sfantului Antipa si la icoana acestuia din biserica mare a manastirii. Totodata, parintele Pahomie Parfene, staretul Manastirii Calapodesti, a impartit cateva sute de pachete cu alimente pelerinilor.

Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2014

Vizualizari: 213

Voteaza:

Cuviosul Antipa de la Calapodesti cinstit in Eparhia Romanului si Bacaului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE