Denia Acatistului Bunei Vestiri

Conform randuielii Bisericii noastre, in vinerea din saptamana a V-a a Postului Mare in toate lacasurile de cult se oficiaza Denia Acatistului Bunei Vestiri.

"Semnificatia acestui imn cantat in seara aceasta spre sfarsitul Postului Mare inseamna pentru noi o provocare ca acum cand lupta noastra duhovniceasca a postului se apropie de sfarsit sa nu ne lasam infranti nici de oboseala nici de rutina, nici de gandurile aducatoare de moarte, nici de patimi, nici de uneltirile duhurilor celor nevazute, ci sa strigam la Maica Domnului si ea va scoate sufletul nostru din acest iad al pacatelor si al slabiciunilor noastre omenesti si sa ne ajute in perioada aceasta ca urcusul nostru duhovnicesc sa fie intr-adevar un urcus de la moarte la viata si de la intuneric la lumina.

Sa strigam catre Maica Domnului in fiecare clipa de deznadejde a vietii noastre, in fiecare clipa in care intampinam greutati de tot felul cu convingerea ca intr-adevar ea este grabnic ajutatoare". (Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal)

In timpul Postului Sfintelor Pasti, Biserica a randuit doua momente importante inchinate Maicii Domnului: sarbatoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, si Denia din vinerea saptamanii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de lauda inchinate Maicii Domnului, este alcatuit din 12 condace si 12 icoase. Aceasta compozitie, atribuita patriarhului Serghie al Constantinopolului, da expresie, in forma poetica, invataturii Bisericii despre Maica Domnului.

Alaturi de profunzimea si frumusetea specifica a rugaciunii in sine, Imnul Acatist are si o istorie miraculoasa. Cantarea Acatistului este corelata, potrivit sinaxarelor, cu eliberarea Constantinopolului de avari si persi, in 7 august 626, din timpul imparatului Heraclie. Pe cand acesta se afla intr-o expeditie in Orient, departe de Constantinopol, barbarii au pornit atacul asupra capitalei. Desi situatia parea a fi fara scapare, Patriarhul Serghie, luminat de Duhul Sfant, a organizat o serie de procesiuni pe zidurile cetatii cu relicvele Sfintei Cruci, cu icoana 'nefacuta de mana' a lui Hristos si cu vesmantul Maicii Domnului. De asemenea, a incurajat tot poporul in lupta si a indemnat clerul sa intensifice rugaciunile de implorare catre Nascatoarea de Dumnezeu.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2014

Vizualizari: 395

Voteaza:

Denia Acatistului Bunei Vestiri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE