Denia Canonului Cel Mare la Catedrala Patriarhala

Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor a oficiat in seara zilei de 2 aprilie 2014 la Catedrala Patriarhala, Denia Canonului cel Mare.

In cuvantul de invatatura rostit Preasfintia Sa a spus: „Canonul Sfantului Andrei Criteanul este numit Mare pe de o parte datorita lungimii sale. Orice canon are de regula aproximativ 30 de tropare.

Acest canon are 250 de tropare in care, asa cum am ascultat si in seara aceasta, gasim pilde de virtute, de pocainta, dar si exemple ale unor oameni care au pacatuit inaintea lui Dumnezeu si care s-au departat de pacatele pe care le-au savarsit si n-au primit indreptarea nepocaindu-se. In cadrul acestui canon, in doua stari, inainte si dupa cantarea a treia s-a citit viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Se numeste Egipteanca pentru ca era din Egipt si de la varsta de 12 ani a inceput sa pacatuiasca parasindu-si parintii. Dumnezeu care asteapta pe fiecare om sa se pocaiasca si care poarta de grija sufletului omului aflat in pacat a facut ca aceasta tanara sa vada multi barbati din Libia si Egipt indreptandu-se spre o corabie ce mergea spre Ierusalim deoarece se apropia marea sarbatoare a Invierii Domnului. S-a imbarcat si ea tot cu gandul de a trage acesti tineri spre pacat, platindu-si drumul cu pacatele pe care le facea. Ajunsa in Ierusalim si vazand multimea care se inghesuia sa sarute Crucea Mantuitorului Iisus Hristos a vrut si ea sa intre in biserica mare si sa sarute acest lemn de viata datator. Numai ca o putere nevazuta o oprea sa intre in biserica pentru a saruta lemnul Cinstitei Cruci.

Atunci s-a rugat la Maica Domnului si a fagaduit ca daca va putea sa intre si sa sarute lemnul Sfintei Cruci isi va schimba viata. A intrat, a sarutat Sfanta Cruce si apoi a trecut raul Iordan si in aceasta pustie a trait mai bine de 50 de ani, pana cand un parinte pe nume Zosima, care vietuia intr-o manastire de langa Iordan, a descoperit-o pe Sfanta Maria Egipteanca. Patriarhul Sofronie arata ca Sfanta Maria Egipteanca a dorit sa primeasca Sfanta Impartasanie de la Parintele Zosima si peste inca un an acesta a mers si gasind-o din nou a impartasit-o. Ea i-a povestit viata ei plina de pacate, dar si de pocainta si acesta a spus istorisirea vietii ei din acea manastire. Aceasta istorisire a ajuns si la urechile Patriarhului Sofronie si care a fost pusa in scris si care se citeste in fiecare an in aceasta a cincea saptamana a Postului Mare in timpul Deniei”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se savarsesc in seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, 3 aprilie 2014, oficiata miercuri seara. Cunoscuta drept „Canonul lacrimilor”, aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcatuit din multe stihiri (peste 250), organizate in noua cantari. Fiecare cantare incepe cu un irmos (o strofa care da tonul pentru stihirile care urmeaza) si se incheie cu doua laude de cinstire, una adresata Sfintei Treimi si una catre Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut si sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numarul mare de stihiri, ci si pentru profunzimea invataturilor teologice. Bogatia si frumusetea canonului reprezinta pentru credinciosi un indemn la pocainta si la meditatie biblica. In special, sunt evocate numeroase personalitati ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credinciosii sunt indemnati sa fie primitori ca Avraam, sa fie rabdatori ca Iov, sa fie ostenitori ca Iacob pentru implinirea dorintelor pe care le au, sa fie postitori asemenea lui Moise.

In cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit si Viata Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic si duhovnicesc, scris de Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2014

Vizualizari: 383

Voteaza:

Denia Canonului Cel Mare la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE