Lemnul Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala

Lemnul Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala Mareste imaginea.

Pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Cuviosului Dimitrie, praznuit pe 27 octombrie, vor avea bucuria de a venera si Lemnul Sfintei Cruci. Vineri, 24 octombrie 2014, la orele 12.30, va sosi la Bucuresti Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care va aduce un fragment din lemnul Sfintei Cruci incadrat intr-o icoana a Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Mentionam ca in anul 1992, la Iasi, a fost adus un alt fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, de la Manastirea Xiropotamu din Muntele Athos, iar in 2004, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva, a fost adus fragmentul din lemnul Sfintei Cruci, care se afla la Manastirea "Panaghia Soumela" - Veria, Grecia.

In anul 2010, o particica din Cinstitul lemn al Sfintei si de viata facatoarei Cruci a fost adus la Catedrala patriarhala cu ocazia praznuirii Sfantului Dimitrie Basarabov. Cinstitul lemn a fost adus de o delegatie de la Mitropolia de Drama (Grecia).

Potrivit Traditiei, Crucea pe care a fost rastignit Hristos, a fost descoperita de imparateasa Elena, in anul 326. In urma sapaturilor s-au descoperit trei cruci, ale celor doi talhari si cea pe care a fost rastignit Hristos. Crucea Mantuitorului a fost recunoscută cand, la sugestia patriarhului Macarie al Ierusalimului, a fost atinsa de un mort, care a inviat in chip minunat.

Fragmente din Sfanta Cruce in lume

Fragmente din Sfanta Cruce sunt prezente in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim, in Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul "Sf. Cruce“ din Liege), Spania (Santo Toribio de Liebana), Franta (Saint Sernin de Toulouse; Capela "La Vraie-Croix“ din Morbihan, Bretania; Anjou), la Manastirea "Panaghia Soumela" - Veria, Grecia si la Manastirea Xiropotamou (Muntele Athos).

Fragmente din Sfanta Cruce in tara noastra

Fragmente din lemnul Sfintei Cruci sunt asezate spre inchinare in Manastirea Caldarusani, Manastirea Tiganesti din Ilfov, la Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei din Capitala si la Manastirea Miclauseni din Judetul Iasi.

Cinstirea Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea icoanelor

Sinodul al saptelea Ecumenic, tinut la Niceea in anul 787, a stabilit definitiv ca modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane. Potrivit canoanelor, orice fel de cruce, atat cele purtate de credinciosi, cat si cele de la morminte, trebuie sa fie sfintite.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2014

Vizualizari: 9310

Voteaza:

Lemnul Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Vasa NastaPostat la 2010-11-08 20:09

    Sfanta Cruce Tu ne-ajuta, In necazuri si dureri, Inima ne-o fa avuta, Plina de dulci mangaieri ! Amin.

  • Elena BoangiuPostat la 2010-10-27 11:38

    Nu va mai necajiti.Crede-ti in Bunul Dumnezeu si voua va va fi bine.Sfintii si relicvele sunt cu voia Bunului Dumnezeu si ele supravietuiesc peste timp fiindca asa doreste Tatal Nostru.Lasati indoiala acolo la usa sufletului si luminati-va chipurile doar cu iubire.Traim vremuri in care devenim sceptici la orice dar credinta nu ne-o poate lua. Eu din cate am citit "marele sanctuar circular de la Sarmisegetuza"a fost facut pt filmarea unui film romanesc...vezi asadar cate infomatii avem si nici macar nu stim ce-i fals si ce-i adevarat...

  • Cami Postat la 2010-10-26 23:29

    cristi milco...cred ca ar trebui sa te informezi mai bine inainte sa vorbesti. Si, lasand la o parte importanta si sfintenia acestui vestigiu de care e imposibil sa te indoiesti daca esti crestin ortodox, ceea ce mie mi-a lasat impresia ca dumneata nu prea ai fi, mai degraba "imi miroase" a ceva secta crestinismul pe care il manifesti aici,dar...ma rog...nu comentez asta. Deci lasand la o parte acest lucru, daca dai un simplu search pe google gasesti o gramada de dovezi ca ceea ce spui este un mare neadevar. Si iata cateva: "O echipa de cercetatori argentinieni a descoperit vestigii arheologice vechi de peste 7.000 de ani in apropiere de orasul balnear Monte Hermoso de pe litoralul atlantic, in provincia Buenos Aires, informeaza AFP. Printre obiectele descoperite se numara piese din lemn, piatra si os, utilizate de locuitorii regiunii in epoca, aflate in stare "exceptionala" de conservare, spun specialistii. Cele mai surprinzatoare sunt, potrivit unui comunicat de presa, materialele perisabile, precum materii vegetale si resturi alimentare." (Fragment de articol) Sau altul mult mai simplu si mai apropiat ar fi chiar la noi in tara este Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa care este tot din lemn. Asa ca, dupa cum vezi, exista si vestigii de lemn chiar mai vechi decat Lemnul Sfintei Cruci, si cred ca "crestinismul" dumitale ar trebui sa ti-l exprimi in alta parte, nu pe un site crestin ortodox.

  • cristi milco Postat la 2010-10-22 17:42

    Stiati ca lemnul (e adevarat, si in functie de conditiile in care se pastreaza, care pot fi mai bune sau mai rele) are proprietatea de a se degrada in timp, oricit de bine ar fi pastrat? Focul doar accelereaza rapid carbonizarea (arderea), degradarea lemnului, altfel, chiar si in cele mai bune conditii, lemnul nu se poate pastra in forma initiala - el devine carbune, iar mai departe in timp dispare. De aceea avem vestigii ale antichitatii doar din piatra sau metal, nu si din lemn - au trecut prea multi ani ca lemnul sa se poate pastra. Cum de s-a pastrat lemn din Crucea lui Iisus Hristos? Eu nu cred ca e lemn din Cruce, chiar daca mi se spune ca Dumnezeu a facut o minune de s-a pastrat. Da, Dumnezeu e in stare sa faca minuni, dar de ce ar fi El interesat ca eu sa imi indrept atentia spre un lucru exterior, cum ar fi o bucata de lemn, fie ea si din Cruce, si nu spre cele din interiorul inimii mele, acolo unde Il pot gasi pe El? Eu cred ca crestinismul e o religie a inimii, si ca lucrurile nu trebuie cautate in exterior, ci cautarea trebuie sa fie in interior, pentru a-L gasi pe Hristos acolo. Sau ma insel eu si nu e asa?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE