Denia Canonului celui Mare

In Biserica Ortodoxa Romana este savarsita astazi prima Denie din Postul Mare, in cadrul careia se citeste integral Canonul de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul. Deniile sunt slujbe speciale care se savarsesc numai in timpul Postului Mare.

Acestea sunt Utreniile care nu se mai oficiaza dimineata, ci in ajunul zilei, seara.

In aceasta seara se savarseste Denia in cadrul careia se citeste tot Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul de pocainta a fost citit fragmentat in primele patru zile ale Postului Mare, la slujba Pavecernitei Mari. Acum este adunat si citit integral, pentru a aminti credinciosilor de chipurile dreptilor si sfintilor care s-au inaltat la Dumnezeu prin pocainta si smerenie. Totalizand peste 250 de stihuri, Canonul Sfantului Andrei Criteanul este unul din cele mai frumoase imnuri liturgice si cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, fiind numit si Canonul cel Mare, si a fost alcatuit de Sfantul Andrei, Episcopul Cretei, in secolul al VIII-lea. Acest canon ne invata in mod concret cum sa facem pocainta, si anume sa ne cercetam cugetul punand fata in fata faptele noastre, starea duhovniceasca a sufletului nostru cu diferitele personaje ale Vechiului si ale Noului Testament. Ne indeamna sa vedem cum nu am urmat faptelor celor bune ale dreptilor Vechiului si Noului Testament, ci din contra am urmat faptelor celor rele ale personajelor negative pe care le intalnim in Sfanta Scriptura, iar in fata acestei constatari Canonul ne indeamna sa nu cadem in deznadejde, ci sa ne intoarcem cu pocainta spre Dumnezeu, Cel care poate sa ne schimbe sufletul.

Canonul cel Mare prezinta istoria mantuirii neamului omenesc, de la caderea in pacat a protoparintilor, Adam si Eva, si pana la Patimirile si Invierea Domnului.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

28 Martie 2012

Vizualizari: 705

Voteaza:

Denia Canonului celui Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE