Canonul Sfantului Andrei Criteanul si Viata Sfintei Maria Egipteanca

Canonul Sfantului Andrei Criteanul si Viata Sfintei Maria Egipteanca Mareste imaginea.

In miercurea din saptamana a cincea din Postul Sfintelor Pasti se citeste integral Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Acest canon s-a citit pe fragmente in primele patru zile ale Postului Mare. Canonul acesta este numit canon de pocainta pentru ca indeamna la pocainta. Rolul si scopul Canonului cel Mare, asa cum spunea parintele Alexander Schmemann, este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa ne conduca spre pocainta; sa descopere pacatul nu prin definitii si insiruiri, ci printr-o adanca meditatie asupra maretei istorii biblice, care este, cu adevarat, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii.

Condacul Canonului este un puternic indemn la trezvie si grija pentru raspunsul cel infricosat: "Suflete al meu, suflete al meu! Scoala, pentru ce dormi? Sfarsitul se apropie si vrei sa te tulburi! Desteapta-te dar, ca sa se milostiveasca spre tine Hristos Dumnezeu, Cel ce este pretutindenea si toate le plineste".

In cadrul slujbei Deniei din aceasta seara, se citeste si Viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, scrisa de Patriarhul Sofronie al Ierusalimului.

Motivul pentru care Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta zi sa se citeasca Viata Sfintei Maria Egipteanca il aflam in Sinaxarul Triodului: postul se apropie de sfarsit, iar oamenii nu trebuie sa paraseasca nevointele si sa nu slabeasca lupta sufleteasca. Prin citirea acestei vieti, crestinii sunt intariti sa nu cada in deznadejde daca au cazut in pacate, ca mare este milostivirea Domnului fata de cei care se intorc la El cu pocainta.

Mentionam ca Deniile sunt slujbe specifice Postului Sfintelor Pasti. Cuvantul denie vine de la sla-vonescul vdenie si inseamna priveghere sau slujba nocturna. Denia este Utrenia de a doua zi si se savarseste seara. Ea are menirea de a transforma intunericul in lumina, de a alunga din suflet intunericul pacatelor pentru a ne umple de lumina dumnezeiasca. Deniile sunt savarsite in zilele de miercuri si vineri seara din Saptamana a cincea si in toata Saptamana Sfintelor Patimi. Incepand cu seara din Duminica Floriilor intram in Saptamana Sfintelor Patimiri, cand se savarsesc Deniile.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2019

Vizualizari: 1350

Voteaza:

Canonul Sfantului Andrei Criteanul si Viata Sfintei Maria Egipteanca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE