Denia Canonului cel Mare la Catedrala din Sibiu

Credinciosii sibieni au avut posibilitatea sa participe in seara zilei de miercuri, 2 aprilie, la slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, oficiata integral la Catedrala mitropolitana din Sibiu. Soborul de preoti si diaconi a fost condus de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Credinciosii au participat in numar mare la slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul, cunoscuta ca si Denia din miercurea saptamanii a cincea din Postul Mare. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna”.

Randuiala tipiconala prevede ca in miercurea din saptamana a cincea a Postului Mare, slujba Canonului cel Mare sa se oficieze integral, iar in seara zilei de vineri din aceeasi saptamana, in toate bisericile se oficiaza Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Smerenie si cainta

Daca in primele patru zile din prima saptamana a Postului Mare, in toate bisericile a fost oficiata slujba Pavecernitei in cadrul careia s-au citit parti din Canonul cel Mare, la denia de miercuri seara, cele peste 250 de stihiri au fost citite integral, cu cele noua cantari si imnurile specifice.

“Canonul Sfantului Andrei Criteanul este una dintre cele mai frumoase creatii liturgice specifice Postului Mare. Este singurul canon care contine si cantarea a doua. Smerenia la care ne cheama aceasta perioada duhovniceasca unica in timpul anului bisericesc este insotita de cainta pentru pacatele savarsite si de aceea slujba Canonului cel Mare ne aminteste diferite evenimente, diferite pacatuiri din istoria biblica, sau diferite sanse si binecuvantari pe care le ofera Dumnezeu omenirii. Textul liturgici este sub forma unui dialog extraordinar intre noi si Dumnezeu, pentru ca ne adresam Lui prin chemarea de a fi miluiti”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

03 Aprilie 2014

Vizualizari: 193

Voteaza:

Denia Canonului cel Mare la Catedrala din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE