Denia Canonului Sfantului Andrei Criteanul

In aceasta seara in toate Bisericile Ortodoxe se savarseste Denia Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, aceasta fiind Utrenia pentru ziua de joi. Canonul cel Mare se citeste astazi integral. El a mai fost citit in primele patru zile ale Postului Mare, in patru parti, fiind citit in cadrul Pavecernitei Mari. In cadrul slujbei se va citi si viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

Sinaxarul din Triod a zilei de joi din saptamana a V-a a Postului Mare ne aduce mai multe informatii cu privire la acest Canon. Astfel, Canonul cel Mare a fost compus si scris de Sfantul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, numit si Ierusalimiteanul. Acesta era din Damasc. La 14 ani dupa ce a fost dat la scoala si a invatat toate stiintele vremii s-a dus la Ierusalim si a imbratisat viata monahala. Traind intr-un mod bineplacut lui Dumnezeu a lasat Bisericii si alte scrieri, cuvantari si canoane, dar s-a evidentiat prin cuvantari de lauda in cinstea sfintilor, a Maicii Domnului si a Mantuitorului Hristos. A alcatuit multe canoane, impreuna cu acest Mare Canon plin de umilinta care se intinde de la Adam pana la Inaltarea lui Hristos si predica Apostolilor. Prin acest canon Sfantul indeamna tot sufletul sa urmeze, dupa putere, toate faptele bune ale istoriei Vechiului si Noului Testament, sa fuga de toate faptele rele si sa alerge totdeauna la Dumnezeu, prin pocainta, prin lacrimi si marturisire si prin alte fapte bine placute lui Dumnezeu. Acest Mare Canon poate inmuia si cea mai invartosata inima si sa o conduca spre savarsirea binelui. Sfantul Andrei Criteanul a alcatuit acest canon pe timpul cand si Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, a scris viata Sfintei Maria Egipteanca. Viata Sfintei ne pune inainte o mare pilda de umilinta si da multa mangaiere celor ce gresesc si pacatuiesc, numai daca ar voi sa se departeze de rele.

S-a randuit ca Viata Mariei Egipteanca sa fie citita in cadrul acestui canon, deoarece Sfantul Post se apropie de sfarsit si ca nu cumva oamenii sa se ingrijeasca mai putin de nevointele cele duhovnicesti. De aceea, Sfantul Andrei ii pregateste prin Marele Canon pe cei care se nevoiesc cu postul sa se poarte cu mai mult curaj si sa se indrepte cu barbatie spre nevointele postului ce-l mai au in fata. Iar Sfantul Sofronie, prin minunata istorisire a vietii Mariei Egipteanca, indupleca pe oameni sa ajunga din nou cumpatati, ii ridica spre Dumnezeu, ii sfatuieste sa nu mai cada si sa nu deznadajduiasca, chiar daca au cazut inainte in unele pacate. Viata Sfintei infatiseaza cat este de mare iubirea de oameni si dragostea lui Dumnezeu fata de cei care doresc din tot sufletul sa se intoarca de la pacatele lor de mai inainte.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul se numeste Canonul cel Mare si datorita ideilor si gandurilor inalte ce le cuprinde, dar si pentru faptul ca acest canon, spre deosebire de celelalte care au cate 30 de tropare, are 250 de tropare. Prin urmare, a fost asezat foarte potrivit in Marele Post acest canon care are multa umilinta. Sfantul Andrei Criteanul a fost cel dintai care a adus la Constantinopol acest preafrumos si mare canon, odata cu viata Sfintei Maria Egipteanca, cand a fost trimis de Teodor, patriarhul Ierusalimului, sa fie de ajutor la al saselea sinod ecumenic. Cu acest prilej, a lupta impotriva monotelitilor si, cu toate ca era simplu monah, a fost randuit in clerul Bisericii din Constantinopol. Apoi, a fost hirotonit diacon si a fost insarcinat cu purtarea de grija a orfanilor. La scurt timp a ajuns Arhiepiscopul Cretei. Apoi, ajungand aproape de locul numit Ieriso din Mitilina a calatorit spre Domnul.

Sursa: basilica.ro
 

06 Aprilie 2011

Vizualizari: 1559

Voteaza:

Denia Canonului Sfantului Andrei Criteanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE