Inceputul noului an universitar a fost marcat la Universitatea de Vest din Timisoara printr-o festivitate de deschidere la care au participat profesorii si studentii de la cele 11 facultati din cadrul institutiei, precum si autoritati locale si judetene. In debutul festivitatii, Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi de la Catedrala mitropolitana, a oficiat slujba indatinata de Te Deum. In finalul slujbei, Ierarhul a transmis tuturor celor prezenti binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, adresand tuturor profesorilor si studentilor un an universitar reusit si realizari pe masura asteptarilor si ale eforturilor depuse. In continuarea evenimentului, au urmat luari de cuvant din partea prof. univ.
Facultatea de Litere, Istorie si Teologie din Timisoara si-a intampinat studentii
Ceremonia de deschidere a noului an universitar a continuat la Centrul eparhial din Timisoara, unde studentii de la catedra de Teologie Ortodoxa, din cadrul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie, s-au intalnit cu profesorii si coordonatorii sectiei. Intalnirea a avut loc in prezenta Preasfintitului Paisie Lugojanu si a Lect. Univ. Dr. Dana Percec, decanul facultatii. Cu acest prilej, studentii din anul I au fost familiarizati cu profesorii si indrumatorii de an, precum si cu locatiile unde se vor desfasura cursurile, respectiv sediul Universitatii de Vest din Timisoara, din Bulevardul Vasile Parvan nr. 4 si complexul din Calea Bogdanestilor, nr. 32 A. In cuvantul adresat tinerilor teologi, Pr. conf. dr. Nicolae Morar, seful Catedrei de teologie, a subliniat importanta imbinarii armonioase a studiului teologic cu participarea la sfintele slujbe, de la capela facultatii. „ Dorirea noastra este ca cei ce vin spre teologie sa gaseasca aici un raspuns la asteptarile lor. Intai de toate, noi vorbim despre aspectul vocational si pornind de la acest aspect, consider ca scoala trebuie sa ofere studentilor elemente care sa zideasca dispozitia lor vocationala. Asteptam ca tinerii sa se intergeze in programul nostru, sa participe cu evlavie si cu bucurie la programul religios, sa frecventeze orele de curs si de seminar si nadajduim ca biblioteca sa fie un loc iubit de studentii teologi. Totodata, dorim ca studentii nostri sa se implice activ in comunitatea academica din cadrul Universitatii de Vest, sa mobilizeze constinta studenteasca in directia valorilor pe care Crestinismul le propune, iar atitudinea atitudinea si comportamentul lor extra universitar sa reflecte coordonatele specifice invatamantului teologic”, a declarat pr. conf. dr. Nicolae Morar.
Catedra de teologie ortodoxa din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara a luat fiinta in temeiul Conventiei nr. 2669 din 25 martie 1993, incheiata intre Arhiepiscopia Timisoarei si rectoratul Universitatii de Vest. Programele de studii teologice au demarat in anul universitar 1993-1994 cu specializarile Teologie Pastorala si Teologie-Litere.
Sursa: mitropolia-banatului.ro
.-
Invatamantul teologic crestin in primele trei secole
Publicat in : Editoriale -
Invatamantul teologic si religios
Publicat in : Mitropolia Banatului -
Invatamantul teologic respira greu
Publicat in : Editoriale -
Teologul in Biserica
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.