
Inceputul este cel mai greu. Si cu toate acestea, elevii se pregatesc cel mai putin pentru inceput. In prima zi de scoala ei vin cu cel mult o agenda. Dar si pe aceasta o considera o greutate, de vreme ce a fost luata pentru un orar care se va schimba in saptamanile urmatoare. Nu mai sunt interesati nici de profesorii pe care ii vor avea la clasa.
Cred ca lipsa pregatirii pentru inceputul unui an scolar sta in faptul ca multi elevi nu se cunosc si din aceasta cauza nu stiu ce ar trebui sa devina. Iar cei care si-au fixat niste tinte pe care trebuie sa le atinga in cursul unui an scolar, nu sunt lipsiti de tensiuni din cauza provizoratului pe care il aduce in fiecare an sistemul de invatamant. Astazi auzi ca elevii din clasa a VIII a nu vor mai sustine teze unice, ca cei din clasa a XII a vor sustine bacalaureatul la trei discipline etc, ca maine sa-ti fie dat sa afli ca aceste informatii nu mai sunt adevarate. Aproape ca nu exista an in care sa nu se vorbeasca de experti care lucreaza la schimbari spre binele elevilor. Noi si noi modificari in sistem. Din nefericire, pentru a da nastere la mai multe incertitudini.
Apar de la un an la altul din ce in ce mai multe persoane care ajunse la catedra, considera profesoratul un chin. Acest lucru exista din cauza lipsei de pregatire si a lipsei de iubire pentru ceea ce fac. Am convingerea ca atunci cand cineva isi implineste datoriile cu dragoste, nu oboseste. Asa imi explic cum de marii duhovnici, desi spovedeau ziua si noaptea nu spuneau niciodata ca sunt obositi.
Sa dea Domnul ca toti copiii sa ajunga sa inmulteasca darurile pe care Dumnezeu le-a asezat in ei. Si sa ne rugam ca "Dumnezeu sa trimita asupra scolarilor duhul intelepciunii si al intelegerii si sa le deschida mintea si cugetul si sa le lumineze inima lor spre primirea invataturilor celor bune. Pentru ca prin intelepciune, viata buna si dreapta credinta, sa fie bucurie si mangaiere parintilor lor si intarire Bisericii noastre Ortodoxe" dupa cum se cere in slujba Te Deum-ului savarsita la inceputul anului scolar.
Inceput bun tuturor!
Adrian Cocosila.
-
Invatamantul teologic crestin in primele trei secole
Publicat in : Editoriale -
Invatamantul teologic si religios
Publicat in : Mitropolia Banatului -
Invatamantul teologic respira greu
Publicat in : Editoriale -
Teologul in Biserica
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.