Inceputul anului scolar

Inceputul anului scolar Mareste imaginea.

Inceputul este cel mai greu. Si cu toate acestea, elevii se pregatesc cel mai putin pentru inceput. In prima zi de scoala ei vin cu cel mult o agenda. Dar si pe aceasta o considera o greutate, de vreme ce a fost luata pentru un orar care se va schimba in saptamanile urmatoare. Nu mai sunt interesati nici de profesorii pe care ii vor avea la clasa.

De manuale nici vorba. Sunt prea multe. Sunt alternative.

Cred ca lipsa pregatirii pentru inceputul unui an scolar sta in faptul ca multi elevi nu se cunosc si din aceasta cauza nu stiu ce ar trebui sa devina. Iar cei care si-au fixat niste tinte pe care trebuie sa le atinga in cursul unui an scolar, nu sunt lipsiti de tensiuni din cauza provizoratului pe care il aduce in fiecare an sistemul de invatamant. Astazi auzi ca elevii din clasa a VIII a nu vor mai sustine teze unice, ca cei din clasa a XII a vor sustine bacalaureatul la trei discipline etc, ca maine sa-ti fie dat sa afli ca aceste informatii nu mai sunt adevarate. Aproape ca nu exista an in care sa nu se vorbeasca de experti care lucreaza la schimbari spre binele elevilor. Noi si noi modificari in sistem. Din nefericire, pentru a da nastere la mai multe incertitudini.

Apar de la un an la altul din ce in ce mai multe persoane care ajunse la catedra, considera profesoratul un chin. Acest lucru exista din cauza lipsei de pregatire si a lipsei de iubire pentru ceea ce fac. Am convingerea ca atunci cand cineva isi implineste datoriile cu dragoste, nu oboseste. Asa imi explic cum de marii duhovnici, desi spovedeau ziua si noaptea nu spuneau niciodata ca sunt obositi.

Sa dea Domnul ca toti copiii sa ajunga sa inmulteasca darurile pe care Dumnezeu le-a asezat in ei. Si sa ne rugam ca "Dumnezeu sa trimita asupra scolarilor duhul intelepciunii si al intelegerii si sa le deschida mintea si cugetul si sa le lumineze inima lor spre primirea invataturilor celor bune. Pentru ca prin intelepciune, viata buna si dreapta credinta, sa fie bucurie si mangaiere parintilor lor si intarire Bisericii noastre Ortodoxe" dupa cum se cere in slujba Te Deum-ului savarsita la inceputul anului scolar.

Inceput bun tuturor!

Adrian Cocosila

.

16 Septembrie 2012

Vizualizari: 3516

Voteaza:

Inceputul anului scolar 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Moldovean CorneliaPostat la 2012-09-18 03:43

    A inceput un nou an scolar. Da, inceputul e greu pentru ca multi copii nu au un scop a ceea ce parcurg in scoala. Ne bucuram cand avem copii intr-o clasa competitiva, pentru ca vor avea copii un motiv sa se perfectioneze. De ce stau lucrurile asa? Pentru ca noi, ca parinti, le oferim copiilor aproape totul... mai putin educatie. Pentru ca noi incercam sa modificam toate si totul in jurul nostru, mai putin pe noi. Dumnezeu a ceeat lumea perfect si noi suntem in locul si momentul potrivit, iar ceea ce ni se intampla e cel mai bun lucru care ar putea sa ni se intample. Nu ne place? Inseamna ca avem in fata o lectie, una importanta. Sa ne dea Dumnezeu puterea sa o vedem si sa o invatam. Sa intelegem Cuvantul lui Dumnezeu, asa cum trebuie, cum a fost lasat nu cum vrem. Sa putem spune si crede cand ne rugam "faca-se voia Ta" fara sa adaugam... cum vrem noi. Daca vom putea sa transmitem copiilor nostri responsabilitatea si puterea credintei... vom schimba lumea, daca nu... vom suporta consecinta propriilor actiuni. Doamne Ajuta-na

  • costel popescu Postat la 2012-09-17 02:34

    Cred ca nu este intamplator ca in vechime scoala era in apropierea bisericii, daca nu chiar in interiorul ei. Oamenii aveau in vedere nu doar transmiterea unor informatii, ci dobandirea unei frumuseti interioare. Astazi suntem deranjati de tot ce ar putea aduce aceasta frumusete inetrioara. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ne uratim sufleteste.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE