Dezinformare pentru defaimare

DEZINFORMARE PENTRU DEFAIMARE - Cotidianul Adevarul practica acelasi stil jurnalistic ca ziarul Scanteia din perioada regimului comunist -

In legatura cu materialul de presa intitulat Afacerile si averea Bisericii Ortodoxe Romane: sute de mii de hectare de teren si padure, hoteluri, trust de presa si fabrici de milioane aparut in cotidianulAdevarul, Patriarhia Romana precizeaza:

Dupa materialele de presa similare din toamna anului 2010, cotidianul Adevarul reia aceeasi campanie de denigrare impotriva Bisericii printr-o prezentare confuza si exagerata a diferitelor institutii si activitati bisericesti care seamana pana la identificare cu articolele de presa din perioada anilor '50, publicate in ziarul Scanteia. 
 
Ca si in urma cu trei ani, jurnalistii de la Adevarul ignora sa coreleze veniturile realizate de eparhiile ortodoxe cu cheltuielile uriase pentru intretinerea lacasurilor de cult, plata utilitatilor, completarea salariilor personalului clerical si neclerical, a impozitelor si contributiilor sociale la salarii, cu opera social-filantropica si educationala, sustinerea parohiilor si manastirilor sarace, precum si a comunitatilor romanesti din strainatate etc. 

Necorelarea veniturilor unitatilor bisericesti cu cheltuielile acestora denota caracterul tendentios al materialului de presa cu scopul manipularii opiniei publice pentru a se crea falsa impresie ca Biserica este o institutie profitabila din punct de vedere financiar.

Aceasta tendinta de exagerare se constata, de exemplu, inca din titlul materialului de presa in care se anunta ca Biserica are in proprietate «sute de mii de hectare de teren si padure», iar cateva randuri mai jos in textul articolului se mentioneaza doar «35.000 de hectare de padure si 40.000 de hectare de teren arabil». Apoi, in enumerarea diferitelor «activitati profitabile ale Bisericii» sunt enumerate institutii sociale, educationale si cultural-mediatice care in realitate sunt sustinute financiar, iar nu aducatoare de venit.

In plus, jurnalistii cu o imaginatie bogata de la Adevarul isi permit in mod iresponsabil sa exagereze de 10 ori valoarea donatiilor de la pelerinajul anual cu ocazia sarbatorii Cuvioasei Parascheva de la Iasi.  In schimb, in materialul de presa nu se face nicio referire la eforturile pe care fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Romane le face pentru intretinerea cladirilor bisericesti sau sustinerea celor aproape 700 institutii social-filantropice, medicale si educationale infiintate dupa anul 1990.  
 
Dupa aproape cincizeci de ani de comunism ateist, perioada in care a fost obligata sa-si diminueze activitatea, dupa anul 1990, Biserica Ortodoxa Romana a avut posibilitatea sa-si implineasca misiunea in libertate si sa se implice in rezolvarea unora dintre problemele societatii romanesti contemporane. In acest sens, pentru sustinerea numeroaselor proiecte si programe pastoral-misionare, social-caritabile, cultural-educationale etc., pe langa donatiile credinciosilor si darnicia unor sponsori, Biserica a trebuit sa identifice si alte surse de venit pentru sustinerea si dezvoltarea activitatilor din ce in ce mai numeroase. 

Biserica Ortodoxa Romana a avut inainte de regimul comunist admirabile institutii de chivernisire a averilor sale (Casa Bisericii, Epitropii, Eforii, Fundatii), care ii permiteau sa sustina scoli, spitale, orfelinate, familii sarace s.a. Prin urmare, veniturile realizate de catre eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane prin valorificarea resurselor proprii si desfasurarea unor activitati economice sustin o serie de activitati pastoral-spirituale, teologice, social-filantropice, cultural-educationale, parohii, manastiri si schituri sarace, precum si numeroase institutii bisericesti, majoritatea infiintate dupa 1990. Numai in anul 2012, pentru sustinerea celor peste 760 de programe social-filantropice si educationale, de care au beneficiat aproape 1 milion de romani, eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei.

Comparatia dintre numarul de locasuri de cult si cel al scolilor si spitalelor din Romania este nepotrivita deoarece bisericile se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, iar nu doar copiilor si bolnavilor. Asadar, comparatia intre numarul de scoli, spitale si biserici din Romania este o diversiune . Daca in aceasta perioada se inchid scoli si spitale, aceasta nu este vina Bisericii, ci se explica prin scaderea numarului copiilor si plecarii medicilor in strainatate. Pe de alta parte, lacasurile de cult ortodoxe construite in Romania intra in patrimoniul national al poporului roman. Acestea nu vor fi niciodata vandute strainilor. 

In concluzie, daca in trecut unii comunisti inversunati demolau lacasurile de cult, astazi unii ideologi secularizati vor sa demoleze Biserica - institutie. Biserica Ortodoxa Romana este atacata si pentru ca nu are nici un  sprijin din exterior, fiind Biserica nationala care apara identitatea si istoria bimilenara a poporului roman.  

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

25 Aprilie 2013

Vizualizari: 326

Voteaza:

Dezinformare pentru defaimare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE