Dialog direct, iar nu prin intermediari

In legatura cu scrisoarea deschisa, publicata in mass-media, adresata de catre domnul europarlamentar László Tőkés Preafericitului Parinte Patriarh Daniel referitoare la darea in folosinta a fostului sediu al Bancii Nationale a Romaniei din Sfantu Gheorghe episcopiei ortodoxe a Covasnei si Harghitei, precizam:

Episcopia Covasnei si Harghitei este o eparhie mica din punct de vedere al numarului de credinciosi ortodocsi romani, deoarece de-a lungul timpului acestia, din cauza vitregiilor vremurilor, au fost nevoiti sa plece din zona. De aceea, Patriarhia Romana considera firesc sprijinul acordat de statul roman episcopiei Covasnei si Harghitei care cu multa jertfelnicie isi indeplineste lucrarea pastoral-misionara, social-filantropica si cultural-educationala in mijlocul comunitatilor ortodoxe romanesti minoritare in aceasta parte a tarii. De pilda, dupa primirea in folosinta a fostului sediu al Bancii Nationale a Romaniei din Sfantu Gheorghe, acesta va fi folosit pentru manifestarile religios-culturale organizate de catre episcopia Covasnei si Harghitei care in prezent sunt organizate in subsolul bisericii Sfantul Nicolae din municipiul resedinta al judetului Covasna.

In acelasi timp, nu se poate vorbi de favorizarea episcopiei Covasnei si Harghitei atata vreme cat aceasta eparhie nu a primit inca in proprietate imobilele detinute inainte de anul 1948, inclusiv peste 1.000 hectare de padure si teren arabil.Conform principiului autonomiei eparhiale din Biserica Ortodoxa Romana, Patriarhul Romaniei nu se poate amesteca in problemele administrative ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Romane. Inaltpreasfintitul Arhiepiscop onorific Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei este un ierarh pasnic, deschis dialogului si cooperarii ecumenice, care cultiva de 18 ani relatii interetnice si ecumenice foarte bune cu celelalte confesiuni crestine din zona. In acelasi timp, Biserica Ortodoxa Romana nu a contestat niciodata retrocedarea de proprietati catre celelalte culte din Romania, ci, dimpotriva, o sustine in cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania.

Recomandam domnului László Tőkés sa se adreseze direct episcopului ortodox roman al Covasnei si Harghitei pentru a discuta personal tema care il preocupa, fara implicarea Patriarhiei Romane. Astfel, domnul europarlamentar László Tőkés va avea posibilitatea sa cunoasca nemijlocit care sunt dificultatile pe care le intampina zi de zi Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioan si preotii din eparhia Sa in activitatea desfasurata pentru comunitatile ortodoxe romanesti din Covasna si Harghita si cat de riscanta este imixtiunea factorului politic in tulburarea pacii etnice si confesionale din regiune.

In concluzie, este necesar sa intelegem mai bine nevoile reale ale fiecarei comunitati religioase din Transilvania, tinand cont si de faptul ca intreaga regiune are o istorie specifica diferita de a celorlalte provincii ale Romaniei.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

 

.
Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 360

Voteaza:

Dialog direct, iar nu prin intermediari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE