Biserica Ortodoxa Rusa nu va recunoaste niciodata actualul statut al Diecezelor catolice din Rusia, a declarat seful departamentului pentru relatiile externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Kirill de Smolenk si Kaliningrad. "Nu vom recunoaste si vom contesta mereu prezenta Diecezelor catolice ordinare pe teritoriul Rusiei si le vom considera o provocare la adresa ideii comune de conservare a principiului teritorial al administratiei ecleziale", a declarat prelatul.
Papa Ioan Paul al II-lea a decis in 2002 sa ridice Administratiile Apostolice la rang de Dieceze, ceea ce a provocat protestele Bisericii Ortodoxe Ruse. "Consideram ca a fost o greseala, care intr-adevar pune in pericol dialogul ortodoxo-catolic si indeparteaza posibilitatea atingerii obiectivelor comune", a spus Mitropolitul. Cand i s-a subliniat ca si Biserica Ortodoxa Rusa are Dieceze infiintate in Europa, la fel ca Biserica Catolica in Rusia, prelatul a obiectat: "Diecezele Patriarhiei de Moscova din diaspora nu sunt ordinare.
In viziunea sa, daca in Biserica Ortodoxa ar exista conceptul de Administratie Apostolica, atunci Diecezele Patriarhiei Moscovei din Europa ar fi numite asa. "Dar noi avem doar conceptul de Dieceza sau Eparhie", a adaugat Mitropolitul Kirill. "Nu intelegem de ce un termen potrivit a fost schimbat cu unul total nepotrivit." Apoi Mitropolitul a spus ca statutul Diecezelor catolice din Rusia "ar trebui schimbat si adus la nivelul Administratiilor Apostolice". El a spus ca reprezentantii Patriarhiei Moscovei au fost frecvent intrebati de ce ii acuza doar pe catolici, cand protestantii au mai multe parohii in Rusia decat ei. Diferenta vine din faptul ca "noi nu impartasim cu acestia (protestantii) izvorul comun al structurii noastre bisericesti care este traditia canonica a Bisericii primare nedivizate". In viziunea sa, principiul teritorial trebuie sa fie "crucial in definirea unei jurisdictii diecezane". "Un Episcop este legat de un teritoriu si asa consideram ambele parti. Ideea jurisdictiei teritoriale se bazeaza pe acest principiu. A pune la indoiala importanta fundamentala a acestei idei inseamna a te opune traditiei noastre bisericesti comune", a subliniat Mitropolitul Kirill.
Sursa: Catholica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.