Domnia lui Constantin Brancoveanu si recunoasterea europeana a meritelor sale

Cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul astazi, 19 august, a avut loc sedinta lunara a preotilor protoieriei Sascut, tema dezbatuta fiind: „Domnia lui Constantin Brancoveanu - recunoasterea europeana a meritelor sale in cultura, politica si diplomatie”. Referatul a fost sustinut de PC Pr. Ionut Corobana de la Parohia Fantanele.

Intalnirea a fost deschisa de PC Pr. Ioan Negoita protoiereul locului, care a evocat personalitatea marelui domnitor, accentuand importanta domniei lui Constantin Brancoveanu pentru neamul romanesc, Biserica Ortodoxa Romana si nu numai.Parintele referent, in expunerea sa, a subliniat virtutile voievodului roman, sintetizand politica dusa de el astfel: pendularea intre Istanbul, Viena si Moscova, in incercarea de a nu transforma tara in pasalac; orientarea spre Europa Occidentala cautand sprijinul diplomatiei apusene, pentru a intari autonomia si independenta tarii; practicarea „politicii pungilor de aur”, pentru a obtine ragazul necesar spre a-si pune in practica ideile originale, in lumina constientizarii caracterului evolutiv al istoriei, manifestand o viziune globala strategica, prudenta si vizionara. Semnificativ este in acest sens continutul scrisorii pe care o adreseaza tinerilor tari ai Rusiei - Ivan al V-lea si Petru cel Mare - din data de 31 dec. 1688, in care se arata a fi un adevarat vizionar: „slujba mea este sa indur nevoile si sa rabd napastile si chiar sa-mi vars sangele in numele lui Hristos si al Domnului nostru Dumnezeu pentru credinta, pentru a mea Sfanta, Ortodoxa si Apostoleasca Biserica, singura adevarata, si, deopotriva, pentru tara noastra ”. Meritele Marelui Constantin al romanilor au fost subliniate de cei prezenti facand referire la jertfa suprema a Brancovenilor . Sfintenia lui Constantin Brancoveanu a intrat in constiinta populara inca din timpul vietii domnitorului si la scurt timp dupa moartea sa, astfel ca, mitropolitul Calinic al Heracleei a alcatuit si un „Canon al domnului Valahiei Constantin Brancoveanu”, in cinstea celor sase martiri, din care s-au pastrat doar patru tropare, unul glasuind astfel: „s-a aprins astazi pentru iubitorii de praznice un sfesnic cu cinci lumanari ce-i lumineaza pe credinciosi si sarbatoare cu cinci raze de lumina, al lui Brancoveanu cel vestit impreuna cu copiii lui” .

Cronica vremii ni-l descrie pe Brancoveanu ca un „Domn pravoslavnic, cu dragoste si ravna crestina. Credinta, acest sentiment sublim, i-a calauzit intreaga viata si i-a fost sprijinul cel mai puternic in ceasul crancen al mortii. El a lasat in sufletul poporului amintirea unui domn crestin bun si drept, iar in arta, operele create in epoca sa arata ca deasupra suferintelor zilnice si a pericolelor neintrerupte, gandul lui stia sa se elibereze si sa urce la Dumnezeu, purtat de aripile curate ale Credintei”.

Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

19 August 2014

Vizualizari: 194

Voteaza:

Domnia lui Constantin Brancoveanu si recunoasterea europeana a meritelor sale 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Constantin Brancoveanu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE