Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la slujba de inmormantare a regretatului om de cultura Dan Haulica, Bucuresti, 20 august 2014:
Am aflat cu tristete vestea trecerii din aceasta viata, in dimineata zilei de duminica, 17 august 2014, a Domnului Dan Haulica, distins om de cultura si unul dintre cei mai importanti critici de arta romani.
Intreaga sa activitate desfasurata in slujba culturii romanesti l-a facut cunoscut pe plan national si international.
Domnul Dan Haulica s-a nascut in municipiul Iasi, la data de 7 februarie 1932. A urmat studiile liceale si Facultatea de litere la Iasi, apoi Facultatea de Istoria Artei la Bucuresti. Dupa absolvirea studiilor a fost conferentiar si apoi profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti.
Este autorul mai multor monografii dedicate unor mari artisti romani si straini: „Peintres roumains“ (in doua volume, 1963-1965) „Brancusi, ou l’anonimat du génie“ (1967), „Picasso – Célébration du centenaire d’une naissance“ (1982); ca si al unor lucrari privind probleme ale culturii contemporane, adunate in volume, ca de pilda: „Critica și cultura'” (1967), „Geografii spirituale'” (1973), „Nostalgia sintezei'” (1984), „Dimensiuni ale artei moderne” (1992). De asemenea, Domnul Dan Haulica este autorul unor scenarii de film: „Stefan Luchian“, „Henri Catargi“, „Ziduri care viseaza“, „Curajul marilor spatii“, „Gradini si himere“, „Viorel Marginean“.
A fost presedinte si apoi presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, al Consiliului Audiovizualului Mondial pentru Editari si Cercetari de Arta, al Ligii Culturale Romania-Franta, membru al Academiei Europene de Stiinte, Litere si Arte si al Societatii Europene pentru Cultura. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane la 31 mai 1993. A contribuit in mod deosebit la multe simpozioane organizate de Manastirea Putna, in cadrul Fundatiei Credinta si Creatie, intre anii 2007-2014.
De-a lungul anilor, a fost distins cu numeroase premii: Premiul pentru critica de arta (1966), Premiul criticii al Uniunii Scriitorilor (1974, 1984), Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici si Premiul pentru calitatea comentariilor la filmele de arta (1975), Premiul „Camera” (Londra, 1978); medalia de aur „Tre Oci” (Veneția, 1982) s. a.
Membru al multor institutii academice din tara si strainatate, cu o impresionanta activitate publicistica de specialitate in reviste nationale si internationale de prestigiu, distins cu numeroase ordine, medalii si titluri academice, Domnul Dan Haulica va ramane un model luminos si inspirator pentru generatia tanara, prin opera sa academica, prin tenacitatea sa, prin nobletea sa sufleteasca si prin modul in care realiza legatura armonioasa intre generatii.
Eruditia si spiritualitatea sa crestina, orizontul sau vast in domeniul artei romanesti si universale il plaseaza in randul marilor personalitati contemporane.
Ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos Cel inviat din morti sa odihneasca sufletul sau luminos impreuna cu dreptii, sa aline durerea familiei indoliate si a tuturor celor care astazi sunt intristati de aceasta plecare dintre noi a distinsului om de cultura Dan Haulica.
Vesnica lui pomenire din neam in neam!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.