Doua biserici monument-istoric din Mitropolia Olteniei, invesmantate in haine de sarbatoare

Praznicul Sfintilor Arhangheli „Mihail si Gavriil” va fi cinstit in mai multe locasuri de inchinare din Mitropolia Olteniei. Intre acestea se numara si bisericile „Buzestilor” din Craiova si „Sfintii Voievozi” din Baia de Arama-Mehedinti.

Credinciosii olteni isi vor indrepta maine pasii spre sfintele bisericii pentru a aduce cinstire Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, capeteniile ostilor ingeresti. Cu acest prilej, Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, va oficia Sfanta Liturghie in Biserica „Sfintii Arhangheli” din Craiova, ctitorie a fratilor Buzesti.
De numele acestui sfant locas se leaga o intreaga istorie, desprinsa din cele mai vechi timpuri. Documentele atesta existenta ei pe acest loc, inca din vremea Fratilor Buzesti, marturie fiind in acest sens pictura in fresca din pronaos, unde sunt reprezentati alaturi de domnitorul Mihai Viteazul. Exista motive intemeiate sa credem ca sfantul locas a fost ridicat in cinstea marelui voievod roman.

Daniile Familiei Vorvoreanu
In decursul istoriei sale, una din renumitele familii boieresti craiovene a jucat un rol foarte important. Vorvorenii Gogu si sotia sa Polina, ctitorii Palatului Mitropolitan care le poarta numele (din str. Fratii Buzesti, nr. 10), au ajutat prin acte de caritate si donatii mai multe sfinte locasuri din Oltenia. Din darul lor s-au restaurat bisericile „Sfintii Arhangheli” din Craiova si „Sfantul Dumitru” din Barca. Fapta de milostenie a distinsei doamne nu a ramas trecuta cu vederea. Asa se face ca, dupa restaurarea Bisericii „Sfintii Arhangheli”, lucrare pe care Polina Vorvoreanu a sprijinit-o cu doua milioane de lei in vremea aceea, Patriarhul Romaniei Miron Cristea, a tinut sa-i multumeasca pentru devotamentul si daruirea de care a dat dovada: „Fapta domniei voastre vorbeste de la sine si Bunul Dumnezeu nu va lipsi sa rasplateasca cu bogata Sa mila pe cei «ce iubesc buna podoaba a Casei Sale». Iar crestinii care se vor imbisericii in aceasta Biserica a carui ctitor ati devenit acum, daca cumva nu va fi fost o ctitorie a familiei domniei voastre, impreuna cu clerul vor inalta rugaciuni pentru viata, sanatatea, pacea si iertarea pacatelor celei ce le-a dat acest locas de rugaciune si l-a impodobit cu toate cele de cuviinta pentru lauda si marirea Tatalui ceresc. Din partea noastra rog sa primiti odata cu multumirile si laudele Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, binecuvantari si urari de viata lunga si sanatate!”( Arhivele Olteniei, Dosarul nr. 343, fila 30, recto).

In semn de recunostinta, la propunerea preotului Marghescu, parohul sfantului locas, Arhiepiscopia Craiovei a hotarat prin decizie interna ca sfantul locas „sa poarte numele de Biserica «Gheorghe si Polina Vorvoreanu», cu hramul Sfintii Arhangheli

Hramul Bisericii „Sfintilor Voievozi”, din Baia de Arama
Tot pe 8 noiembrie, la Manastirea Baia de Arama, in biserica inchinata Sfintilor Voievozi, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, va oficia slujba Sfintei Liturghii, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Ridicata intr-un singur an, in zorii veacului al XVIII-lea, Manastirea Baia de Arama a devenit in scurt timp o adevarata vatra de credinta si bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedintene. Astazi se inscrie pe lista monumentelor istorice. Manastirea sau Schitul Baia de Arama (apare in documentele vremii sub ambele titulaturi) a dainuit pana la secularizarea din 1863, atunci cand, prin hotarare domneasca, a fost transformata in biserica de mir. Manastirea si-a inceput activitatea inca din anul 1703, fiind ctitorita de Sfantul Domnitor Constantin Brancoveanu, alaturi de Banul Cornea Brailoiu si Milco Baiesul, la poalele Cornetului, cum reiese din pisanie.

In sedinta Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 ianuarie 2008, s-a aprobat reinfiintarea manastirii din orasul Baia de Arama, ca manastire de calugarite sub jurisdictia Episcopiei Severinului si Strehaiei, urmand a functiona in cadrul Protoieriei Baia de Arama. Biserica cu hramul "Sfintii Voievozi” a vechii manastirii din Baia de Arama, care este functionala si astazi, este din punct de vedere arhitectural specifica stilului brancovenesc.

Diac. Ionita Apostolache
Catalin Cernatescu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2012

Vizualizari: 884

Voteaza:

Doua biserici monument-istoric din Mitropolia Olteniei, invesmantate in haine de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE