Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Oota a imbracat haina de sarbatoare, duminica, 31 auguct, cu prilejul vizitei pastorale a IPS Parinte Irineu. Dupa Sfanta Liturghie, savarsita la altarul sfantului lacas, Mitropolitul Olteniei sfintit noua capela inchinata „Sfintei Treimi”, o constructie moderna, multifunctionala, care, pe langa functionalitatea de capela mortuara, ofera spatii generoase si pentru alte utilitati, precum cancelarie si biblioteca parohiala.
Mantuirea, „darul lui Dumnezeu pentru cei credinciosi”
In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, Mitropolitul Olteniei a talcuit principalele invataturi desprinse din pericopa evanghelica duminicala (Matei 19, 16-26 despre „tanarul bogat”), subliniind faptul ca mantuirea oamenilor este un dar al lui Dumnezeu pentru toti cei care cred in Mantuitorul Iisus Hristos.
„Sfantul Evanghelist Matei a ales, dintre cei multi care puneau intrebari Mantuitorului Hristos pe tema mantuirii, un tanar, pentru a ne arata ca tineretea nu este un obstacol in drumul catre Imparatia lui Dumnezeu. Tanarul spune ca a pastrat si a respectat poruncile din Sfanta Scriptura, iar noi suntem inclinati sa-l credem pentru ca din respectarea poruncilor se naste dorinta dupa Imparatia cereasca. Un om pacatos care nu respecta poruncile nu are asemenea dorinte, idealurile lui, poftele lui, se circumscriu placerilor desarte ale pacatului. Vazand ravna si evlavia tanarului, Mantuitorul ridica stacheta spre desavarsire mai sus si ii spune: «Daca vrei sa fii desavarsit, du-te, vinde-ti averile si da saracilor, si vei avea astfel o comoara in ceruri. Apoi vino, urmeaza-Ma!» (Matei 16, 21). Examen greu, provocare deosebit de dificila. Refuzand sa-si vanda toate bogatiile ca sa-L urmeze pe Mantuitorul Iisus Hristos, tanarul anuleaza tot ceea ce construise in plan spiritual pana atunci. Sa remarcam faptul ca in tanarul bogat din aceasta evanghelie ne regasim, mai mult sau mai putin, fiecare dintre noi. Ne apropiem de Mantuitorul Hristos prin
post si rugaciune, venim la Biserica, respectam poruncile dumnezeiesti dupa puterea fiecaruia, dar cand este vorba sa renuntam total la sinele nostru, devenim foarte reticenti. Cand Mantuitorul ne spune: «Vinde tot ce esti (nu neaparat ce ai), daruieste-te total lui Dumnezeu», asa cum zicem si la Sfanta Liturghie: «… toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam», ei bine, atunci am dori sa mai pastram cate ceva din placerile acestei lumi, nu vrem sa ne rupem total de pamantul de care ne-am alipit. Si in neputintele si slabiciunile noastre ne regasim in intrebarea ucenicilor lui Iisus: «Cine poate sa se mantuiasca?» (Matei 16, 25) Iar Dumnezeu ne raspunde: «La oameni aceasta e cu neputinta, la Dumnezeu insa toate sunt cu putinta» (Matei 19, 26). Retinem de aici ca mantuirea este darul lui Dumnezeu pentru toti cei care cred in Mantuitorul Iisus Hristos, cel care din iubire pentru oameni a luat asupra Sa pacatele lumii, s-a rastignit pe cruce si a inviat pentru a ne soate din robia pacatului si a mortii si a ne darui viata vesnica. Primind acest dar, sa adaugam si noi credinta, smerenie, dragoste si nadejde, spre a putea deveni mostenitori ai Imparatiei ceresti”, a incheiat IPS Irineu.
Biserica
Manastirii Topolnita a fost resfintita
Un sobor de ierarhi, condus de IPS Parinte Mitropolit Irineu, a resfintit vineri, 29 august, de soborul „
Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul”, biserica manastirii Topolnita, ctitorie a Sfantului Nicodim de la Tismana. Din sobor au mai facut parte IPS Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului si PS Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. La acest moment unic din viata sfintei manastiri au venit sa se bucure alaturi de obstea sfintei manastiri pelerini de aproape sau de departe. Au fost prezenti vietuitori de la manastiri din Eparhia Severinului si Strehaiei dar si din alte zone, dar si pelerini din satele din apropiere sau chiar din alte judete. Incepand cu anul 1987, biserica de zid a intrat intr-un amplu proces de restaurare si de resturare a picturii. Biserica actuala de zid dateaza de la anul 1646, si a fost reconstruita din ordinul lui Matei Basarbab de Lupu Buliga – ver capitan de plai, pe locul fostei ctitorii a Sfantului Nicodim. Biserica are forma de cruce. Pictura realizata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore “Grecul” si Dima “Romanul” a fost restaurata cu mare grija, la ora actuala fiind cea mai veche din judetul Mehedinti. In ultimii ani s-a construit un corp de chilii si un dig pentru prevenirea inundatiilor.
De mentionat si faptul ca pentru acest eveniment Episcopia Severinului si Strehaiei a editat un DVD despre manastirea Topolnita.
Pr. Viorel Vladucu,
Diac.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.