Doua locasuri de inchinare resfintire de IPS Parinte Irineu

Două locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei au fost resfinţite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Prima dintre ele, Biserica „Sfântul Nicolae” – Dorobănţia din Craiova, a fost resfinţită sâmbătă, 6 decembrie. De asemenea, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Marotinu de Jos, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, a primit binecuvâtare arhierească în cea de a XXII-a Duminică de după Rusalii.

La finele săptămânii trecute, două biserici din Arhiepiscopia Craiovei au îmbrăcat haină de praznic, primind arhierească binecuvântare în rânduiala liturgică a resfinţirii. Astfel, Întâistătătorul Bisericii Oltene, IPS Părinte Irineu, a fost prezent sâmbătă, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Nicolae” – Dorobănţia.

A fost săvârşită mai întâi slujba de resfinţire a sfântului locaş, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul liturgic a reprezentat încununarea eforturilor depuse în ultimii ani pentru consolidarea, restaurarea şi renovarea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Dumitru Stănică a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pociovaliştea, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.

„Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui”
În cuvântul de învăţătură de la finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a subliniat ajutorul pe care îl primim întotdeauna de la Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântul Ierarh Nicolae. „Sfântul Nicolae este grabnic ajutător. Grija sa părintească pentru cei ce aleargă la el este fără margini. Parafrazând cuvintele Psalmistului: «Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui» (Ps 67, 36), putem spune că minunat este Dumnezeu în Sfântul Nicolae, când intervine pentru ajutorarea celor batjocoriţi şi asupriţi pe nedrept, a celor care simt că nu mai pot face faţă greutăţilor şi necazurilor acestei vieţi. Minunat a fost Sfântul Nicolae în timpul vieţii sale pământeşti, minunat este şi după plecarea sa la cele veşnice, căci sfintele sale moaşte, păstrate la Bari, în Italia, fac nenumărate minuni şi astăzi. Sfântul Nicolae este minunat pentru că Dumnezeu lucrează prin el şi în toate bisericile care îi sunt închinate se vede lucrarea lui Dumnezeu, se vede mijlocirea lui pentru credincioşii care cred cu adevărat în el şi-i cer ajutorul, primind astfel har din harul Sfântului Nicolae la Sfânta Liturghie”, a spus IPS Părinte Irineu.

„Punga Sfântului Nicolae ne-a ajutat să mergem mai departe”
În continuare, Mitropolitul Olteniei a subliniat cât de importantă a fost mijlocirea Sfântului Nicolae în procesul de restaurare a bisericii sale. „Au fost momente când vrăjmaşul diavol a pus piedici care păreau de netrecut, dar tocmai în acele momente Dumnezeu a lucrat cu harul Său şi zicem noi, că punga Sfântului Nicolae ne-a ajutat să mergem mai departe. Pentru că Sfântul Nicolae, prin oamenii aleşi de el, cărora le mulţumim şi îi purtăm permanent în rugăciunile noastre, ne-a ajutat să realizăm această sfântă lucrare şi suntem convinşi că ne va rămâne şi de acum înainte sprijinitor şi ocrotitor. Iată cum, în Postul Naşterii Domnului, ziua de cinstire a Sfântului Nicolae este aşezată la mijloc, precum este aşezat cârmaciul la o corabie. De aceea, simţim cum el ne îndrumă, cum ne arată direcţia de mers şi ne sprijină când ne slăbesc puterile şi credem că nu mai putem merge înainte. Să ne fie Sfântul Nicolae prezent permanent în inimă, în minte şi în rugăciune! Să-l pomenim şi să-i cerem ajutorul la nevoie şi negrşit va fi lângă noi pentru a ne ajuta şi a ne îndruma cu bunătatea sa părintească”, a conchis IPS Irineu.

Restaurată cu fonduri europene
După cum a rezultat din actul de resfinţire, căruia i-a dat citire preotul Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud, Biserica „Sfântul Nicolae” – Dorobănţia a fost restaurată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, conform planurilor întocmite de arhitectul Iulian Cămui, care au respectat forma iniţială a sfântului locaş. În cadrul proiectului au fost efectuate subzidiri pe toată suprafaţa fundaţiei, s-au turnat stâlpi de susţinere şi centuri de beton armat, s-au refăcut zidurile, bolţile şi turlele, s-a refăcut în întregime acoperişul, tencuielile interioare şi exterioare şi s-a repictat în tehnica fresco, în stil brâncovenesc, de către pictorul restaurator Cătălin Palamariu din Bucureşti. Lucrările s-au executat sub conducerea preotului paroh, Gheorghe Zamfir, cu sprijinul Biroului de proiecte al Arhiepiscopiei Craiovei, coordonat de pr. Silviu Ciocşan.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit în realizarea acestei sfinte lucrări şi a acordat mai multe gramate chiriarhale de mulţumire persoanelor care s-au implicat în mod deosebit.

Sfântă Liturghie Arhierească în Parohia doljeană Marotinu
În cea de a XXVII-a Duminică de după Rusalii, închinată în Sfânta noastră Biserica „Minunii vindecării femeii gârbove”, IPS Părinte Mitropolit Irineu a poposit în mijlocul parohienilor din Marotinu de Jos, judeţul Dolj. Aici a resfinţit Biserica închinată „Sfinţilor Arhangheli” şi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus cuvânt de învăţătură la inima credincioşilor prezenţi.

Diac. Ioniţă Apostolache,
Diac.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliolteniei.ro

.

09 Decembrie 2014

Vizualizari: 478

Voteaza:

Doua locasuri de inchinare resfintire de IPS Parinte Irineu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintire biserica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE