Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor
Joi, 17 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Cu acest prilej, miercuri, 16 mai, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, așezământ monahal aflat în apropierea localității constănțene Saraiu.
Joi, 17 mai, de la ora 8.45, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sfânta Treime și Înălțarea Domnului” - Catedrala Eroilor din Constanța (din zona Casei de Cultură a Sindicatelor), apoi va lua parte la ceremoniile religioase și militare dedicate Zilei Eroilor.
Praznicul Înălțării Domnului ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti. Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania, Iisus Hristos S-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea.
Tot în secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare au compus canoanele din slujba Înălţării. În unele părţi ale ţării, din această zi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat!”.
Ziua Eroilor. Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara. Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 și 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar din anul 2003 a devenit zi de sărbătoare naţională.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, în această zi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena
Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, duminică, 20 mai, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” din apropierea localității Costinești.
În aceeași zi, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, pe traseul: Str. Arhiepiscopiei, Bdul. Regina Elisabeta - Str. Termele Romane - Str. Traian - Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ştefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104).
Luni, 21 mai 2018, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.
Marți, 22 mai, se va desfășura Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii municipiului Constanța, ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.
Își vor da concursul: Corala ortodoxă-bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru), Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor: protopsalt prof. Marian Bostan), Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 – Nicolae Tonitza din Constanța (dirijor: Arhid. Prof. Drd. Calinic Ciprian Savin).
Parteneri ai festivalului sunt: Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța și Radio „Dobrogea”.
Intrarea este liberă.
Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337. Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul.
Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313. Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care biserica „Învierii” din Ierusalim, biserica „Naşterii Domnului” din Betleem şi biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, fiind statornicită prin HCL 116/28.03.2002, privind instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.
Biroul de Comunicare
-
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.