DREPT LA REPLICA: Invidia nu se vindeca usor!

Biroul de presa al Patriarhiei Romane ne informeaza:

In legatura cu articolul purtand titlul Fratele Patriarhului trece la catolicism, aparut sub semnatura domnului Gerhald Ernst in saptamanalul Adevarul de Duminica din 6 iunie 2010, facem urmatoarele precizari:

Casa parinteasca a familiei Ciobotea din satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, a fost folosita in exclusivitate de catre domnul Gheorghe Ciobotea dupa trecerea la cele vesnice a mamei, Stela (1975) si mutarea tatalui, Alexie, la Lugoj (1977), apoi la Bucuresti (1979), pentru a fi ingrijit de catre fiica acestuia, doamna Floare (Ciobotea) Visan. Timp de peste 30 de ani, domnul Gheorghe Ciobotea a locuit cu familia sa in casa parinteasca, perioada in care a demolat sase anexe ale gospodariei pe care le-a valorificat in interes propriu. Casa a fost lasata sa se degradeze astfel incat, din cauza conditiilor improprii de locuit, domnul Gheorghe Ciobotea a abandonat casa parinteasca si s-a mutat in cladirea sediului fostului C.A.P. din localitate, construita pe un teren care a apartinut familiei Alexie si Stela Ciobotea.

In anul 2003, Preafericitul Parintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a dorit sa restaureze casa si sa o dea in folosinta manastirii cu hramurile Cuvioasa Parascheva si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, pe care a infiintat-o in localitatea Dobresti ca manastire a Arhiepiscopiei Timisoarei. Ceilalti doi frati, Gheorghe si Floare, au renuntat la partile de mostenire din casa si gradina prin acte legale, fiind prezent personal la notariat si domnul Gheorghe Ciobotea, care, in schimb a primit el singur cele doua hectare de padure mostenite de cei trei frati de la parintii lor.

Ca urmare, Patriarhul Romaniei a refacut casa cu ajutorul unor prieteni si a dat-o in folosinta manastirii, impreuna cu gradina casei. Ulterior, cu sprijinul financiar al Preafericirii Sale, manastirea a cumparat un teren in apropierea satului Dobresti pe care a inceput construirea bisericii manastirii. Pana la finalizarea construirii bisericii, manastirea a folosit si foloseste ca lacas de cult vechea biserica din lemn a satului, monument istoric. Consiliul judetean Timis a alocat anul trecut (2009) fonduri pentru asfaltarea drumului care face legatura intre satul Dobresti si centrul comunei Bara, tocmai pentru ca apreciaza prezenta si activitatea manastirii in aceasta zona, tinand cont de faptul ca Banatul este o regiune saraca in manastiri.

Adesea, Parintele Patriarh Daniel a trimis ajutor material si financiar atat obstii monahale (formata din cinci monahi veniti aici de la manastirea Sihastria, judetul Neamt), cat si familiei domnului Gheorghe Ciobotea. Din pacate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezentei manastirii in localitate si invidios pe faptul ca monahii sunt ajutati in activitatea lor de catre Patriarhul Romaniei. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotarat sa nu mai mearga la biserica din sat, ci la alte biserici din localitatile invecinate.

In acest context, mai precizam faptul ca domnul Gheorghe Ciobotea a refuzat departajarea intre frati a terenurilor agricole mostenite de la parinti, de teama donarii catre manastire a terenurilor care revin de drept fratelui si surorii sale. In prezent, toate aceste terenuri agricole mostenite de la parinti pot fi folosite in exclusivitate de catre domnul Gheorghe Ciobotea, intrucat el locuieste in sat cu familia sa.

In ceea ce ii priveste pe fiii domnului Gheorghe Ciobotea, anume Dan - Cristian si Gheorghe - Sorin, Patriarhul Romaniei s-a intalnit cu acestia cu prilejul unor vizite anterioare la Dobresti. In mod surprinzator, insa atunci cand s-a gasit un loc de munca pentru fiul cel mare al domnului Gheorghe Ciobotea la o fabrica de paine din Lugoj, acesta a refuzat, iar neacceptarea la munca pe santierul manastirii a celor doi fii ai sai, asa cum sustine domnul Gheorghe Ciobotea, este un neadevar si o acuzatie gratuita, intrucat nu au solicitat niciodata manastirii acest lucru.

Asadar, se constata permanent ca invidia este o boala sufleteasca foarte greu de vindecat.

Referitor la alte dezinformari din articolul citat, care nu-i fac cinste jurnalistului Gerhald Ernst, mai precizam ca autoturismul VW Phaeton de culoare alba, care i-a atras atentia, nu este nici unul personal si nici inchiriat de Patriarh cu prilejul intalnirii de la Lugoj, ci a fost pus la dispozitie de o persoana particulara, in semn de pretuire pentru Patriarhul Romaniei.

La inceputul intalnirii cu fostii colegi de liceu, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit in dar liceului nu o Cruce de aur, cum gresit se afirma in articol, ci o Cruce de lemn argintata purtand in mijloc chipul Mantuitorului Iisus Hristos rastignit si inviat, primita recent, in dar, in timpul vizitei sale canonice la comunitatile ortodoxe romanesti din Spania, o Sfanta Scriptura, editia jubiliara 2008 si cateva carti pentru biblioteca Colegiului. Patriarhul Romaniei a mai oferit fostilor colegi de liceu cate o carte privind Crezul ortodox si mici daruri cu semnul Crucii patriarhale, tinand cont de faptul ca anul 2010 a fost proclamat de Sfantul Sinod drept Anul omagial al Crezului Ortodox, ca indemn la intensificarea credintei ortodoxe in Sfanta Treime si la marturisirea Tainei Crucii si Invierii lui Hristos, Mantuitorul lumii.

In programul revederii de 40 de ani a absolventilor liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj (1970 – 2010), initial a fost prevazuta o slujba de pomenire pentru profesorii si colegii trecuti la Domnul in cimitirul ortodox al municipiului Lugoj. Insa, “ora de dirigentie” fiind mai lunga datorita prezentei ambelor clase (profil real si uman), s-a decis ca slujba de pomenire sa fie oficiata in frumoasa capela a Colegiului, loc chiar mai potrivit pentru a participa la rugaciune si alte persoane din Colegiul „Coriolan Brediceanu”.

La agapa care a incheiat evenimentul, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a ramas aproximativ o ora si jumatate, deoarece trebuia sa ajunga la aeroportul din Timisoara si apoi, cu avionul, la Bucuresti, unde avea alte obligatii urgente.

In concluzie, ne intrebam daca jurnalistul Gerhald Ernst este doar invidios sau si malitios? In orice caz, sufletele mari sunt marinimoase, iar cele mici…altfel.

Sursa: Biroul de presa al Patriarhiei Romane

07 Iunie 2010

Vizualizari: 888

Voteaza:

DREPT LA REPLICA: Invidia nu se vindeca usor! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE