Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca la Manastirea Gura Motrului

In Duminica a V-a a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei va savarsi Liturghia arhiereasca a Sfantului Vasile cel Mare la Manastirea Gura Motrului.

Alaturi de Preasfintitul Parinte vor liturghisi preoti si diaconi, impreuna cu ieromonahii sfantului asezamant monahal.

Situata la 62 de km est de Drobeta Turnu-Severin, Manastirea Gura Motrului, cu hramul „Cuvioasa Parascheva” este o manastire de calugari si numara 12 vietuitori.

Staretul asezamantului calugaresc este Pr. Ieromonah Iacob Rusu.Traditia il aseaza ca ctitor pe Sfantul Nicodim care ridica pe acest loc un schit (sec. XIV). Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab intre anii 1512-1521.

Biserica actuala a fost construita in 1653, in stil moldovenesc, de Preda Brancoveanu; pictura dateaza din vremea lui Constantin Brancoveanu.

Manastirea gazduieste in prezent un muzeu cu obiecte religioase: colectii de icoane pe lemn, carte veche si obiecte de cult cu valoare istorica, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brancoveanu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

07 Aprilie 2011

Vizualizari: 327

Voteaza:

Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca la Manastirea Gura Motrului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE