Evenimentele care preced Intrarea Triumfala a Mantuitorului in Ierusalim, invierea lui Lazar si ungerea din Betania, consemnate de Evanghelistul Ioan, au avut un rol pregatitor si consolator pentru ucenicii Domnului in apropierea Patimilor Sale.
Intrarea Domnului in Ierusalim semnifica acceptarea suferintelor si mortii de catre Mantuitorul, dar si descoperirea Chipului Sau Imparatesc, Ca Cel ce este Atotputernic, Stapanitor al vietii si al mortii si Biruitor vesnic al raului.
Perspectiva pe care o avea poporul evreu despre Mesia, cel aclamat ca Imparatul lui Israel, este opusa fata de lucrarea pe care Domnul Hristos vine sa o implineasca in Ierusalim. Poporul evreu astepta in acele momente implinirea mesianitatii lui istorice, adica proclamarea unei imparatii lumesti care sa le asigure bunastarea, libertatea si prestigiul printre neamuri. Prosperitatea era inteleasa la poporul evreu ca semnul alegerii de Dumnezeu.
Mantuitorul nu numai ca nu urmarea aceste lucruri, dar a aratat ca Imparatia cerurilor, pe care a venit sa o proclame, este o realitate duhovniceasca care nu se manifesta prin criterii materiale exterioare. Imparatia cerurilor este impartasirea unor daruri infinit mai bogate decat cele lumesti, si ele se traduc prin daruri de viata vesnica, de viata absoluta si nepieritoare. Mantuitorul si-a pregatit ucenicii pentru darurile ceresti atunci cand le-a vorbit de viata cea adevarata, painea cereasca, apa cea vie, care izvorasc din Persoana Sa. Observam ca aceste daruri sunt caracterizate de epitete ca adevarat, viu, ceresc, tocmai pentru a le distinge de darurile trecatoare si iluzorii care nu ofera omului viata vesnica, dar pe care acesta le urmareste obsesiv. Smerenia Mantuitorului si tristetea chipului sau, aratate in Duminica Floriilor, constituie mesajul ca oamenii care au ca ideal scopuri lumesti si isi fac din creatie suportul existentei lor vor refuza Imparatia cerurilor. Pentru oamenii "lumesti", lipsiti de Duhul lui Dumnezeu, Hristos nu este de dorit. Acestia isi vor gasi intotdeauna idealuri in ceea ce lumea le ofera sau mintea omului poate crea.
Duminica Floriilor este sarbatoarea biruintei mortii si credinciosii sunt chemati sa-si reinnoiasca prin pocainta si impartasirea cu Sfanta Impartasanie experienta baptismala. Prin Taina Sfantului Botez, crestinul a fost partas Mortii si Invierii Mantuitorului si el acum este chemat sa faca aceasta marturie in asteptarea Invierii finale, incredintata si improfetita prin troparul Floriilor: "Invierea cea de obste, mai inainte de patima Ta, incredintand-o, pe Lazar din morti l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta si noi, ca pruncii, semnele biruintei purtam, Tie, Biruitorului mortii, strigam: Osana celui dintru inaltime, binecuvantat esti Cel ce vii intru numele Domnului".
Sursa: episcopiaseverinului.ro
.-
Intrarea Domnului in Ierusalim prevesteste Invierea Sa
Publicat in : Duminica Floriilor - Intrarea Domnului in Ierusalim
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.