Duminica Ortodoxiei sarbatorita in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Ca in fiecare an, la Duminica Ortodoxiei, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos s-au desfasurat ample manifestari liturgice si cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor in Biserica Ortodoxa.

La Catedrala Arhiepiscopala din Galati, programul a inceput prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminaristi si a continuat cu savarsirea Sfintei Liturghii de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de preoti si diaconi, de numerosi credinciosi galateni, de un numar impresionant de copii si tineri, precum si de persoanele cu deficiente de auz si vorbire din Galati.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost impartasiti cu Sfintele Taine de catre Chiriarhul Dunarii de Jos, dupa care, pe solee, au prezentat credinciosilor prezenti icoanele lor.



Adresandu-se acestora, Inaltpreasfintitul Parinte Casian a aratat ca ".icoana nu este tablou, ci fereastra prin care intra lumina! Iar lumina este din darul si lucrarea Preasfintei Treimi! Cele mai reusite icoane sunt cei care au lumina lui Dumnezeu permanent in ei. Cine traieste in lumina, transmite lumina. iar lumina ajuta ca si faptele celor luminosi sa devina luminoase!“.

In prelungirea Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian a binecuvantat traditionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopala pana la vechiul Palat Arhiepiscopal la care au participat elevi de la scoli si licee galatene, elevi ai Seminarului Teologic "Sfantul Apostol Andrei“, precum si credinciosi.

Aici, in deschiderea programului, corul Seminarului Teologic "Sfantul Apostol Andrei“, corul Liceului de Arta "Dimitrie Cuclin“ din Galati si corul de muzica psaltica "Ortodoxia” au sustinut un mini-concert, in care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

In continuare,   a fost vernisata expozitia de icoane, intitulata "2013 - Anul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in iconografie”. Lucrarile iconografice au fost realizate de copii si tineri de la "Clubul Copiilor“ din Tecuci, "Palatul Copiilor“ din Galati, Seminarul Teologic "Sfantul Apostol Andrei“ din Galati, sectia patrimoniu si pictura bisericeasca, Centrele parohiale pentru tineret din Liesti si Barcea, judetul Galati, Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin“ din Galati, precum si de elevii Scolii Nr. 28 "Mihai Eminescu“ din Galati.

Ca semn al aprecierii si incurajarii pentru talentul si pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, diploma "Icoana - frumusete a Ortodoxiei“, precum si importante premii care au constat in seturi de icoane - model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar si brosura "Viata si minulnile Sfantului Luca al Crimeii“.

In incheiere, chiriarhul locului a vorbit despre insemnatatea si rolul icoanelor in biserici si in casele credinciosilor si a multumit tuturor celor care s-au implicat in infrumusetarea acestei zile.

Sursa: edj.ro

.

25 Martie 2013

Vizualizari: 493

Voteaza:

Duminica Ortodoxiei sarbatorita in Arhiepiscopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE