Efectele imigratiei - Mai multi catolici decat anglicani in Marea Britanie

 

Catolicismul va deveni religia dominanta in Marea Britanie, pentru prima oara de la Reforma protestanta, din cauza imigratiei masive din tari catolice din intreaga lume, relateaza The Times. Pe masura ce imigrantii legali si ilegali vor sosi in Marea Britanie, parohiile catolice se vor imbogati cu sute de mii de credinciosi in urmatorii ani, dupa ce au cunoscut o lunga perioada de declin. Documentul afirma ca afluxul de imigranti ar putea fi "cea mai mare amenintare" sau "cea mai mare sansa" a comunitatii catolice.

 

Daca in unele locuri Biserica Catolica a raspuns pozitiv, in altele a fost "coplesita" de amploarea provocarii. Sporirea comunitatii catolice in Marea Britanie intervine pe fondul declinului incet, dar continuu, al Bisericii traditionale din Anglia si din provinciile anglicane Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

 

Pentru multi imigranti fara documente, care nu stiu engleza, nu au un loc de munca sau o locuinta, Biserica Catolica este prima oprire, in conditiile in care pana la 95 la suta dintre ei provin din tari care, precum Polonia, sunt majoritar catolice. Unele biserici sunt folosite atat ca centre de ocupare a fortei de munca, dar si ca birouri de ajutor social. Majoritatea imigrantilor se stabilesc in Londra, unde unele parohii desfasoara slujbe duminca de la opt dimineata pana la opt seara, pentru a putea face fata afluxului de credinciosi.

 

Statisticile din 2005 aratau ca exista 4,2 milioane de catolici in Anglia si Tara Galilor, mai putin de o cincime din numarul anglicanilor si de doua ori mai multi decat musulmanii. Conducatorul Vicariatului Poloniei a declarat pentru The Times ca numarul polonezilor din Londra s-a dublat dupa aderarea tarii lor la UE, atingand cel putin 600.000.

 

Cel putin 600.000 de polonezi traiesc in Marea Britanie, potrivit estimarilor ambasadei Poloniei. Marea Britanie si-a deschis larg portile pentru muncitorii originari din Polonia si din alte sapte tari care au aderat la UE in 2004.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

.

16 Februarie 2007

Vizualizari: 3228

Voteaza:

Efectele imigratiei - Mai multi catolici decat anglicani in Marea Britanie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE