Eveniment cultural in Parohia Fulgeris

In ziua de 14 iunie 2014, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, in Parohia Fulgeris din Protoieria Sascut, s-a desfasurat momentul cultural-educativ cu tema “Folclorul si credinta, bogatiile poporului roman, testamente si marturii”.

Initiativa preotului paroh Codrin Laslau a venit din dorinta de a readuce in atentia enoriasilor varstnici sau tineri, a elevilor si prescolarilor importanta folclorului romanesc ca tezaur de obiceiuri, credinte, legende si sentimente pastrate din indepartate timpuri si pana astazi.

Invitat si colaborator la acest eveniment a fost Ansamblul vocal-instrumental folcloric “Stejarelul” coordonat de domnul profesor Mihai Barjoveanu.

Intalnirea tuturor generatiilor locuitoare ale satelor Fulgeris si Chilia Benei a avut loc in Scoala Gimnaziala, unde s-a pregatit si o expozitie cu obiecte traditionale vechi si de cult crestin-ortodox (vestimentatie, tesaturi, olarit, arta decorativa, icoane pictate pe lemn si pe sticla etc.).Dupa prezentarea expozitiei, eleva clasei a VIII-a, Larisa Mocanu, a sustinut un referat cu titlul “Mostenirea traditiilor – o avutie nationala”. “In epoca globalizarii si a integrarii in Uniunea Europeana, pastrarea traditiilor inseamna pastrarea identitatii nationale. Tinerele generatii au datoria de a cunoaste si respecta obarsia si datinile, de a prelua si la randul lor de a transmite aceasta cultura populara asa cum a fost lasata din generatie in generatie in lada cu zestre a neamului nostru.” Eleva clasei a VI-a, Denisa Barbu, a citit compunerea cu titlul “Mandria de a fi roman”.

Recitalul tinerilor din ansamblul “Stejarelul”, in straie populare, a creat o atmosfera autentic romaneasca si a transmis prin cantec vocal-instrumental si port, incurajare in insusirea farmecului identitatii nationale. Timp de 90 de minute, piesele populare moldovenesti de pe ambele parti ale Prutului si explicatiile domnului profesor Mihai Barjoveanu au facut ca cei prezenti sa participe activ la momentul artistic.

Enoriasii prezenti au declarat ca evenimentul a fost binevenit prin mesajul sau, o noutate si o iesire din atmosfera muncii de zi cu zi, recreativ pentru cei ce poarta pe umeri greutatile existentei si educativ pentru tinerii care vor duce mai departe spiritul romanesc si credinta ortodoxa.

Evenimentul a fost organizat si in contextul sarbatoririi “Zilei internationale a iei” ce va avea loc pe 24 iunie. Pentru ca ia este poveste, istorie si testament, Parohia Fulgeris si-a dorit sa o sarbatoreasca, sa o puna in valoare si sa o readuca la viata in ochii copiilor, parintilor si ai bunicilor.

Sursa: epr.ro

.

17 Iunie 2014

Vizualizari: 207

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE